Poslovni Dnevnik

RAZVILI SOFTVER KOJI ZNA HOĆE LI KOŠARKAŠ ZABITI TRICU

CORE INTERFACE

- BERNARD IVEZIĆ

U razvoj aplikacije uključeni su bili i svi hrvatski NBAovci. Beck ističe da je tvrtki cilj naći biznismena koji će joj omogućiti ulazak u SAD

Zagrebački startup Core Interface razvio je tehnologij­u o kojoj sanjaju kladioniča­ri. S više od 80 posto preciznost­i može utvrditi hoće li košarkaš pogoditi tricu u slobodnom bacanju i prije nego napravi šut. Aplikacija je rezultat dvogodišnj­eg razvoja u koji su bile uključene i sve hrvatske NBA zvijezde. Core Interface poput Umo neuroscien­cea koristi tehniku neurofeedb­acka kako bi radio predikcije, ali i osnovni zadatak omogućio učinkovite neurofeedb­ack treninge vrhunskih košarkaša poput onih u NBA ligi. Za razliku od zagrebačko­g startupa Umo neuroscien­cea koji radi na razvoju vlastitog neurofeedb­ack hardvera, Core Interface se usmjerio na proizvodnj­u softverski­h rješenja. Direktor Natko Beck kaže da trenutačno pregovaraj­u o drugoj rundi investicij­e te da imaju otvorenu vrlo konkretnu ponudu. No, ističe da traže dalje, jer imaju vrlo jasan cilj.

“Tražimo pametan novac, ne samo sredstva, već i biznismena koji bi nam mogao otvoriti ulaz na tržište SADa, meku za proizvode kakve mi razvijamo”, kaže Beck. U prvoj rundi u Core Interface je uložio fond Core Commercial Investment­s iz Ujedinjeni­h Arapskih Emirata. Iznos nije objavljen. No, u branši se komentira da je u razvoj tvrtka dosad uložila više od četvrt milijuna dolara. Iz podataka Fine može se vidjeti da tvrtka lani nije radila na prodaji. Imala je u 2016. svega 43.800 kuna prihoda, a godinu je zaključila s 878.600 kuna u minusu. Beck pojašnjava da su protekle dvije godine ulagali isključivo u razvoj kako bi bili spremni za komercijal­izaciju. Da bi pokazala što razvija, tvrtka je lani na tržište izbacila mobilnu aplikaciju TinnitusOF­F koja omogućuje nesmetano terapeutsk­o slušanje glazbe osobama koje boluju od neugodnog šuma u uhu tinitusa. Izbacili su potom i svoju prvu neurofeedb­ack aplikaciju. HitTheGold je softver za mentalni trening vrhunskih streličara. Uz softver dolazi i hardver jednog stranog proizvođač­a koji čita EEG signale. “Osim za streličare i košarkaše razvili smo algoritme za neurofeedb­ack treninge i za streljaštv­o i golf”, zaključuje Beck čiji je startup lani uvršten u TOP50 najvažniji­h za sport.

 ??  ?? Natko Beck: Spremni smo za komercijal­izaciju
Natko Beck: Spremni smo za komercijal­izaciju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia