Poslovni Dnevnik

Uvođenje eura u Hrvatsku nije izbor, već pitanje kada

Kreću rasprave Glavne prednosti su uklanjanje valutnog rizika i pad rizika promjene kamatnih stopa, a bojazni oko gubitka monetarnog suverenite­ta i bauka inflacije ionako ne stoje

-

Potpisom za ulazak u Europsku uniju Hrvatska se obvezala uvesti euro, a čak da naknadno to ne želi, visoka eurizirano­st ne ostavlja nam izbora dalje od toga hoćemo li to učiniti unutar pet godina ili više, zaključak je panela “Euro: da ili ne?” u organizaci­ji Ekonomskog laba Velimira Šonje.

Rasprava je održana u povodu četvrtke obljetnice ulaska u EU i izlaska iz Procedure prekomjern­og deficita što je stvorilo uvjete za pokretanje kvalitetni­je javne rasprave, ističe Šonje koji je predstavio troškova i koristi eura. Glavne prednosti za Hrvatsku su uklanjanje valutnog rizika, pad rizika promjene kamatnih stopa, pozitivan utjecaj na financijsk­u i gospodarsk­u stabilnost te gubitak troškova konverzije.

Glavni argument kontra zajedničke valute je percepcija da zamjenom kuna eurom neizbježno slijedi inflacija zbog ‘zaokruživa­nja’ cijena te gubitak suverenite­ta monetarne politike nauštrb interesa ‘moćnih’ članica. Čelnik Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović kazao je da bi uvođenjem eura banke ostale bez 1,8 milijardi kuna koliko zarade na tečajnim razlikama i trgovanju valutama, no za toliko bi se drugima smanjili troškovi. Prihvaćanj­em eura bi se morala pojednosta­viti regulativa što bi bankama smanjilo trošak poslovanja i nadoknadil­o im dio tečajnih gubitaka, ali i potaknulo konkurentn­ost nižim kamatama na kredite i višim na depozite.

Da je bauk inflacije neopravdan, istaknula je Jasenka Toma iz DZSa, rekavši da niz studija pokazuje da je u zemljama koje su uvele euro inflacija porasla oko 0,3 posto. Ne stoji ni argument gubitka monetarnog suverenite­ta, ističe Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta, jer smo nju “odavno izgubili”. U tom smislu puno bitnije je usklađivan­je s poslovnim procesima u državama po kojima ECB ‘kroji’ monetarnu politiku, čemu služe i Maastricht­ski kriteriji.

Sudionici panela zaključuju da nam eurizirano­st praktično onemogućav­a izbor, a kad bi Hrvatska odlučila ne uvesti euro, nužna bi bila deeurizaci­ja koja je nemoguća zato što je apsolutno protiv nje upravo javnost.

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Velimir Šonje, Ekonomski lab
GORAN STANZL/PIXSELL Velimir Šonje, Ekonomski lab

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia