Poslovni Dnevnik

Slovenski kralj oružja proizvodit će kavijar s Rusima

Za Europu Tvrtka Caviar Biosistem u Dolenjskoj pokreće uzgoj riba, a izvoz tražene delicije počet će za sedam godina

- pd

Ivan Kralj, vlasnik tvrtke Arex, koja proizvodi oružje, s trojicom ruskih investitor­a uložit će 60 milijuna eura u proizvodnj­u kavijara

Slovenski poduzetnik Ivan Kralj, vlasnik tvrtke Arex koja proizvodi oružje, namjerava s ruskim investitor­ima u Dolenjskoj proizvodit­i 50 tona kavijara godišnje. Izvršni direktor lani osnovane tvrtke Caviar Biosistem je pukovnik Tomaž Strgar, bivši vojni izaslanik u veleposlan­stvu Slovenije u Moskvi, piše Dnevnik.

Na pitanje rade li ruski investitor­i u vojnom sektoru, u kojem je u prošlosti bio i on aktivan, Strgar kaže: “Recimo da je tako. To su poslovni ljudi koji su prije nekoliko godina radili s vojskom”. Kralja su, prema njegovim riječima, upoznali slučajno. “Nakon što su posjetili Sloveniju, predložio sam da im pokažem Dolenjsku i Kraljevu streljanu. S njim su brzo dogovorili suradnju u preradi ribe i dobivanju kavijara”, rekao je Strgar. Prije toga Rusi su pola godine razgledali druga mjesta po Slovenija, ali su ubrzo odlučili investirat­i u općina Šentjernej. Kao i svaki od tri Rusa Jevgenij Dubrovin, Dmitrij Jakušev i Jurij Kitašin Ivan Kralj vlasnik je jedne četvrtine tvrtke Caviar Biosistem.

Posao za 70 radnika

Dobivanje građevinsk­e dozvole za prvu fazu - preradu ribe u završnoj je fazi. “Trenutno pripremamo financij-

sku strukturu ulaganja i na- dam se da će gradnja početi krajem ove godine. Procijenje­na vrijednost investicij­e je oko pet milijuna eura. Kada prva faza bude u punom pogonu, planiramo zaposliti 60 do 70 radnika”, rekao je Kralj. Strgar dodaje da su se odlučili na proizvodnj­u u dvije faze jer u Sloveniji nema odgovaraju­ćih vještina i žele prvo zaposlenik­e naučiti preradi ribe, koju će uvoziti.

Ekološki neškodljiv uzgoj

Glavni cilj ulaganja, čija će vrijednost prema Strgarovim riječima dosegnuti 60 milijuna eura, je proizvodnj­a kavijara, a nusproizvo­d su ribe. Za proizvodnj­u kavijara su se odlučili jer u Europi postoji potražnja za 300 tona godišnje, što premašuje ponudu. Prema planovima, namjeravaj­u proizvesti 50 tona kavijara godišnje, a prvi kamion s luksuznom hranom iz Šentjernej­a treba krenuti za sedam godina.

Toliko vremena trebaju da bi u Šentjernej­u u bazenima uzgojili svoje ribe, beluge i jesetre. Prema riječima Ivana Kralja, od ruske države su kao jedan od rijetkih, ako ne i jedina europska tvrtka, već dobili dozvolu za izvoz beluga. Strgar dodaje da će proizvodnj­a kavijara biti ekološki neškodljiv­a. “Ribe će biti u bazenima, uložit ćemo također u uređaju za pročišćava­nje otpadnih voda”, objašnjava on.

Inače, poslovi s oružjem Ivana Kralja u procvatu su. Prošle godine Arex je dosegnuo 16,25 milijuna eura prihoda od prodaje, što na godišnjoj razini predstavlj­a povećanje od 38 posto u odnosu na 2014., a promet se gotovo udvostruči­o. Pri tome je neto dobit u 2016. godini porasla za 200 posto te je iznosila 2,14 milijuna eura. To je gotovo deset puta više nego u 2014 godini.

Prema Kraljevim riječima, više od 80% proizvoda izvoze u gotovo 40 zemalja diljem svijeta. Prije tri godine Arex, koji prosječno zapošljava 90 radnika, započeo je serijsku proizvodnj­a pištolja Rex Zero 1.

50 tona kavijara izvozit će se godišnje iz Slovenije U EUROPI POSTOJI POTRAŽNJA ZA 300 TONA KAVIJARA GODIŠNJE, ŠTO PREMAŠUJE TRENUTNU PONUDU

 ?? FOTOLIA ?? U prvoj fazi prerađivat će se riba, u drugoj proizvodit­i kavijar
FOTOLIA U prvoj fazi prerađivat će se riba, u drugoj proizvodit­i kavijar
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia