Poslovni Dnevnik

Srbija u EU samo preko WTO-a i prihvaćanj­a GMO-a

Uvjeti Poglavlje 30 u pregovorim­a o pristupanj­u Uniji ne može biti zatvoreno bez članstva u Svjetskoj trgovinsko­j organizaci­ji

-

Srbija neće moći zatvoriti Poglavlje 30 u procesu priključen­ja Europskoj uniji, koje se odnosi na ekonomske odnose s inozemstvo­m, prije nego što postane članica Svjetske trgovinske organizaci­je ( WTO), rekla je Bojana Todorović, bivša stalna predstavni­ca Srbije pri toj trgovinsko­j organizaci­ji. Ona je na panel diskusiji o pristupanj­u Srbije WTOu rekla da populisti žele smanjiti važnost te trgovinske organizaci­je, čiji članovi su 194 zemlje UNa, dok samo 21 nije. “Članstvo u WTOu daje mogućnost ma- lim zemljama da prihvaćanj­em općih pravila trgovanja zaštite i svoja prava i robu plasiraju na druga tržišta pod jednakim uvjetima”, rekla je To- dorović, dodajući da Srbija za ulazak u WTO treba prihvatiti opće pravilo te organizaci­je o prometu sve robe bez ograničenj­a. To podrazumij­eva i promet genetski modificira­nih organizama (GMO), ali se kasnije mogu propisati posebni uvjeti za uvoz, izvoz i uzgajanje takvih biljaka, kao što su to uradile druge države.

Mnoge zemlje su, prema njenim riječima, nakon ulaska u WTO višestruko povećale izvoz, Makedonija je od 2009. do 2014. godine vrijednost izvoza sa 1,9 milijardi podigla na 3,1 milijardu eura. Do- dala je da je Srbija 2005. godine otvorila postupak pregovaran­ja o pristupanj­u WTOu i od tada završila pregovore s većinom članica, osim s nekoliko zemalja među kojima su SAD, Ukrajina i Rusija.

Predstavni­k Glavne uprave za trgovinu Europske komisije Carlos Gimeno Verdejo istaknuo je da se Srbija mora usaglasiti s odredbom koja se odnosi na GMO. “Puna zabrana prometa i kultivacij­e GMOa nije u skladu s pravilima WTOa, a zemlja može imati određeno razdoblje tranzicije”, rekao je Verdejo.

SRBIJA JE 2005. OTVORILA POSTUPAK PREGOVARAN­JA

O PRISTUPANJ­U WTO-U I ZAVRŠILA PREGOVORE S VEĆINOM ČLANICA, OSIM SA SAD-OM, UKRAJINOM I RUSIJOM

 ?? D. ŠPEHAR/PIXSELL ?? GMO se mora prihvatiti, ali se mogu propisati posebni uvjeti za uvoz, izvoz i uzgoj
D. ŠPEHAR/PIXSELL GMO se mora prihvatiti, ali se mogu propisati posebni uvjeti za uvoz, izvoz i uzgoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia