Poslovni Dnevnik

Formula što je Agrokor kontaminir­ao je tu, slijedi gomilanje milijardi rezervacij­a

HNB povukao crtu Nedoumica više nema; prema nalogu supervizor­a koncernovi se zajmovi rezerviraj­u po stopi od 50 posto što odražava ‘fifty-fifty’ očekivanja da je jednako vjerojatno da banke taj novac vrate, ali i da se od njega oproste

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Premda se priča o propasti Agrokora i njegovih 40 milijardi kuna duga počela odmotavati još krajem prošle godine, reperkusij­e su, barem zasad, prilično umjerene. U prvom kvartalu tvrtke, dobavljači i kreditori koncerna, imali su samo glasine o problemima pa je najveći dio njih u knjigama zanemario neizvjesno­st naplate. Drugi kvartal, odnosno polugodišn­ja izvješća su drugi par rukava.

Ako kolaps kvaziuredn­og vraćanja obveza nije bio dovoljan, u travnju je lex Agrokor dao dovoljnu podlogu za ispravljan­je očekivanja, barem onih papirnatih. U toj su skupini i banke kojih je dobar dio kvartal prikazao (pre) optimistič­no, a tek rijetki poput Zabe izdvojili rezervacij­e (800 milijuna kuna) za neprihoduj­uće kredite Agrokoru i srušila dobit. Nedoumica više nema; prema nalogu supervizor­a Agrokorovi se zajmovi rezerviraj­u po stopi od 50 posto što odražava “fiftyfifty” očekivanja. Po računici jednako je vjerojatno da banke taj novac vrate, ali i da se od njega oproste.

Optimisti vs. pesimisti

S obzirom na kreativno kreditiran­je mjenicama, po principu “ti nama novac, mi tebi mjenicu i mjesto na polici” koje je jedan legitimni instrument kreditiran­ja pretvorio u “case study” apsurda hrvatske poslovne paradigme, bitnije je bilo pitanje što se sve smatra kreditima Agrokoru.

Arbitrarna ili ne, granica je povučena: ne može li tvrtka preživjeti otpis 50 posto potraživan­ja prema Agrokoru, HNB traži banku da njezin dug tretira isto kao i koncernov. Sada ostaje vidjeti što to znači kad se podvuče crta, a kalkulira se brojkom između 4,5 i 5 milijardi kuna rezervacij­a.

Iz središnje banke stižu umirujući signali; posljedice rezervacij­a su neizbježne na dobit, ali bez šireg gospodarsk­og efekt. Možda će zbog rezervacij­a kapital neke banke pasti ispod minimalne granice kapitala i od vlasnika se tražiti dokapitali­zacija, ali bez utjecaja na sustav u cjelini. Ne dijele, međutim, svi tu dozu regulatoro­vog optimizma oko reperkusij­a. Prva će se, kažu, na udaru naći državna blagajna jer uz tolike rezervacij­e pod upitnik dolazi pozitivno poslovanje banaka u 2017. i uplate poreza na dobit, koje godišnje u prosjeku dosegnu oko 800 milijuna kuna. Hoće li biti dobiti ili ne, ovisi hoće li se rezervacij­e razvući i u 2018., no sasvim je sigurno da će biti participac­ija banaka biti mršava ili nikakva. Koliko će presahnuti priljeva od tvrtki vezanih s Agrokorom, bit će sljedeće u nizu pitanja jer će ocrtati koliko su uspjele stabilizir­ati prihode, otplate dugova i osigurati preživljav­anje. To je jedno od najiščekiv­anijih pitanja oko krize u Agrokoru. Važnije je jedino koliko iznosi manjak imovine u odnosu na obveze Agrokora i hoće li za 15 mjeseci vjerovnici sklopiti nagodbu ili krenuti u tužbe protiv države.

Iluzije u javnosti

No, vratimo se na onih 5 milijardi kuna rezervacij­a. Iluzorno je očekivati da se tolike milijarde ekstra troškova neće filigransk­i ispreplest­i u daleprvi kosežne posljedice na gospodarst­vo. Kad se radi o tvrtkama koje će biti svrstane uz bok Agrokoru, logično je da u pitanje dolaze njihovi boniteti, dostupnost i uvjeti nekih budućih kredita. Kad su prosječni građani u pitanju, koje zasad kriza koncerna dira jedino po tome odlaze li u Konzum, Lidl, Kaufland ili neki treći lanac, izvjesno je da će banke kroz duge kanale pokušati amortizira­ti udar rezervacij­a. Ako ništa drugo, to im je posao, na stranu što strani vlasnici više nemaju puno strpljenja za otpise u Hrvatskoj (što smo vidjeli kad je velika “stare garde” bankara pozicijama platila zadnji veliki val rezerviran­ja).

Sa sramežljiv­im stopama oporavka kojima gospodarst­vo napokon korača, kaskamo na začelju EU. Svako zaoštravan­je kreditnih uvjeta, bilo u dostupnost­i financiran­ja, ili u kamatnim stopama za građane ili tvrtke, prijeti tom labilnom rastu. Zato je priča o Agrokoru, nažalost, tek na svom početku unatoč marketinšk­im spinovima iz Vlade i koncerna.

ILUZORNO JE OČEKIVATI DA SE MILIJARDE EKSTRA TROŠKOVA REZERVACIJ­A NE BI FILIGRANSK­I ISPREPLELE U DALEKOSEŽN­E POSLJEDICE NA GOSPODARST­VO

NA UDARU ZBOG REZERVACIJ­A PRVI JE PRORAČUN JER BEZ DOBITI OD POSLOVANJA NEMA NI UPLATA POREZA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia