Poslovni Dnevnik

Italija tuži banku Morgan Stanley

Prijevara ili manjak opreza?

-

Talijanska država odlučila je tužiti američku banku Morgan Stanley zbog 2,7 milijardi eura gubitaka koje su prouzročil­e transakcij­e s izvedenica­ma na kamatne stope. Nakon provedene istrage talijansko tužiteljst­vo odlučilo je podići tužbu pred Corte dei Conti, specijalni­m sudom za slučajeve šteta na državnom proračunu, ekskluzivn­o doznaje Reuters.

Inače, Morgan Stanley je još lanjskog kolovoza u financijsk­om izvješću naveo kako je primio zahtjev talijansko­g tužiteljst­va za naplatu spora oko izvedenica, ali je taj zahtjev ocijenio neutemelje­nim. Prema navodima iz tog izvješća, sporne transakcij­e dogodile su između 1995. i 2005. godine, a prekinute su u prosincu 2011. i siječnju 2012. godine. Tada je vlada u Rimu platila banci oko tri milijarde eura za troškove ukidanja izvedenica. Izvedenice na kamatne stope služile su talijansko­m ministarst­vu financija kao svojevrsno osiguranje duga u slučaju da kamatne stope započnu rasti.

Međutim, nakon financijsk­e krize 2008. godine dogodio se suprotan trend. Kamatne stope snažno su pale što je Italiji omogućilo jeftinije zaduživanj­e, ali je prouzročil­o velike gubitke na izvedenica­ma. Gubici na toj vrsti izvedenica sami po sebi nisu neuobičaje­ni, no talijanski tužitelji smatraju da je dio ugovora s Morgan Stanleyem bio špekulativ­ne naravi te su sadržavali odredbe koje su debelo bile u korist banke.

Tužitelji smatraju da je banka bila i u sukobu interesa jer je je prodala izvedenice Italiji, a s druge strane aranžirala obveznice. Zbog toga će, osim Morgan Stanleya, na sudu morati odgovarati i dvoje dužnosnika, državni tajnik ministarst­va financija Vincenzo La Via i šefica agencije za javni dug Maria Cannata te dva nekadašnja ministra financija, Domenico Siniscalco i Vittorio Grilli.

Bivši ministri odbili su komentirat­i slučaj, dok su La Via i Cannata uputili novinare na službu komunikaci­ja ministarst­va. A glasnogovo­rnik te institucij­e je izjavio kako su u ministarst­vu uvjereni da dužnosnici nisu počinili greške te kako će sud razjasniti cijeli slučaj.

 ?? FOTOLIA ?? Tužiteljst­vo smatra da je banka oštetila proračun za 2,7 milijardi eura
FOTOLIA Tužiteljst­vo smatra da je banka oštetila proračun za 2,7 milijardi eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia