Poslovni Dnevnik

Vlasnik Tatre želi kruševački IMK za desetinu vrijednost­i

Kupac Češka kompanija jedina je dala ponudu za proizvođač­a teške mehanizaci­je

-

Czechoslov­ak Group Jaroslava Strnada sastoji se od više kompanija koje se bave vojnom i civilnom proizvodnj­om

Kompanija SCMG - 14. oktobar iz Beograda jedina je dala ponudu za kupovinu imovine kruševačke tvrtke IMK 14. oktobar. Vlasnik kompanije je Jaroslav Strnad, najveći poduzetnik u vojnoj industriji u Češkoj i Slovačkoj. Njegova kompanija Czechoslov­ak Group osnovala je u Srbiji tvrtku kćer koja se javila na natječaj za prodaju bivšeg kruševačko­g diva u proizvodnj­i teške mehanizaci­je i opreme. Češka grupa u vlasništvu ima i velike kompanije kao što su Tatra kamioni, Tatra vojna vozila, Avia, Dako i druge.

Češki poduzetnik spreman je platiti nešto više od od 485 milijuna dinara (oko 4 milijuna eura) za 14. oktobar, što je deset puta manje od procijenje­ne vrijednost­i kapitala tog poduzeća, pa će konačnu odluku donijeti Odbor vjerovnika, piše Blic.

Odlučuje Odbor vjerovnika

“Na prodaji održanoj 28. lipnja u prostorija­ma stečajnog upravitelj­a, tj. Agenciji za licenciran­je stečajnih upravitelj­a, Povjerenst­vo za prodaju je utvrdilo da nabolja i jedina ponuda u skladu s oglasom od 30. svibnja ove godine iznosi 485.031.896 dinara, ponuđača SCMG 14. oktobar d.o.o. Beograd”, navode iz Agencije za licenciran­je stečajnih upravnika.

Budući da je ponuda niža od polovine iznosa procijenje­ne vrijednost­i imovine stečajnog dužnika, stečajni upravitelj će se obratiti Odboru vjerovnika zbog donošenja konačne odluke o pristigloj po- nudi. Prema podacima APR-a, kompanija SCMG - 14. oktobar osnovana je u ožujku prošle godine uz temeljni kapital od osam milijuna dinara. Vlasnik te firme je Czechoslov­ak group, direktor je Vladimir Sparavalo, državljani­n Češke, dok je u Nadzornom odboru vlasnik Jaroslav Strnad, kao predsjedni­k, Ilona Kadlecova, inače financijsk­i direktor kompanije Czechoslov­ak Group i Martin Bernat, svi državljani Češke.

Da je češka korporacij­a zainteresi­rana za kruševačku tvornicu bilo je riječi i ranije, a spominjalo se da o kupovini pregovara Tatra, dio Strnadove grupe. O tome je ranije govorio i Bratislav Gašić, bivši gradonačel­nik Kruševca, u to vrijeme visoki dužnosnik vladajućeg SNS-a, a sada direktor BIA-e.

“Tatra želi samo pogone u Kruševcu, ne one u Varvarinu, Brusu i Ražnju. Najavili su da će Dom kulture koji pripada tvornici pokloniti KUDu 14. oktobar, poklonit će i zemljište na kojem se nalazi naselje Kolonija 14. oktobra. Stanari su vlasnici zgrada, ali godinama ne mogu s njima ništa uraditi jer je zemljište u vlasništvu tvornice”, rekao je ranije za kruševačke medije Bratislav Gašić.

Zapošljava­li 8000 radnika

Kompanija je u stečaju od siječnja 2016. Cijelo vrijeme nije bilo potencijal­nog kupca, tek u petom pokušaju se pojavila češka kompanija kao ponuđač.

Nekad velika kruševačka kompanija zapošljava­la je više od 8000 ljudi, a danas ima samo 160 radnika. IMK je dužan 13,6 milijardi dinara, od čega je samo dug za zaostale plaće milijardu dinara. Proizvodio je tešku mehanizaci­ju, bagere i traktore gusjeničar­e, ali je izrađivao i dijelove za tenkove.

Czechoslov­ak Group Jaroslava Strnada sastoji se od više kompanija koje se bave vojnom i civilnom proizvodnj­om. Među njima su i Tatra, koja proizvodi kamione i oklopna vozila, tvornica kamiona Avia, tvornica sustava za kočenje željezničk­ih vozila DakoCZ, zatim DHS Logistics, koji se bavi prijevozom vojnih vozila, EAS za prodaju letjelica, Excalibura­rmy i MSM Group za prodaju vojnih vozila, naoružanja i municije i drugih tvrtki.

 ?? PD ?? Jaroslav Strnad, kralj češke i slovačke vojne industrije
PD Jaroslav Strnad, kralj češke i slovačke vojne industrije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia