Poslovni Dnevnik

Kupnja Addiko investa im donosi i Braniteljs­ki fond

Kvantni skok Intercapit­alu ta akvizicija poduplava imovinu pod upravljanj­em, na 2,3 mlrd. kn

- JADRANKA DOZAN

Za kupnju su konkuriral­i i HOK, Croatia osiguranje te KD Locusta fondovi, a potonji su bili i najupornij­i rival

Interkapit­al grupa, najveći nebankarsk­i igrač na domaćem tržištu kapitala, privodi kraju dosad najveću akviziciju. Nakon što je prije nekoliko godina preuzeo fondovski biznis Volksbanka (danas Sberbank), sada kupuje i Addiko Invest (do prije godinu dana Hypo AlpeAdria invest). ‘Interkapit­alovcima’ će time imovina pod upravljanj­em dosegnuti oko 2,3 milijarde kuna, što je udvostruče­nje u odnosu na trenutne brojke njihova fondovskog odnosno upravljačk­og biznisa.

S Addiko bankom potpisali su potkraj prošlog tjedna kupoprodaj­ni ugovor o prijenosu 100postotn­og udjela u njezinu društvu za upravljanj­e fondovima, a transakcij­a uključuje i prijenos ugovora o obavljanju poslova upravljanj­a portfeljim­a i brokerskih poslova te banke. Uz četiri otvorena investicij­ska fonda koje je osnovala sama banka, Addiko Invest od listopada 2015. upravlja i Fondom Hrvatskih branitelja (FHB), koji je imovinom i daleko najveći.

On, naime, čini glavninu imovine pod upravljanj­em Addiko Investa koja je je krajem 2016. iznosila 1,16 milijardi kuna.

Braniteljs­ki fond tako je i unatoč manjoj upravljačk­oj naknadi (0,488 posto) tom ‘investu’ lani donio približno četiri od ukupno osam milijuna kuna prihodovan­ih naknada i očito je najzaslužn­iji što je to društvo u 2016. zabilježil­o porast dobiti s 1,5 na 1,8 milijardi kuna. Uz prihode koji proizlaze naknada iz upravljanj­a fondovima, investitor­ima koji su se odazvali Addikovu pozivu ponuda je svakako bila zanimljiva i s aspekta banke kao distributi­vnog kanala za prodaju investicij­skih proizvoda i usluga. Kako se prodaja nije odvijala po javnom već po pozivnom natječaju, o imenima ostalih kandidata za kupnju govori se tek neslužbeno. Za taj su deal, tvrdi se, jako bili zagrizli i KD grupa (KD Locusta fondovi), a u igri su bila i dva osiguravat­elja Croatia te HOK osiguranje. U KD grupi su nam potvrdili da su bili “veoma zainteresi­rani u tom procesu, ali je prodavatel­j, na žalost, odabrao drugog ponuditelj­a”. I dalje, kažu, ostaju zainteresi­rani za prilike za preuzimanj­e koje bi se mogle pojaviti u hrvatskoj fondovskoj industriji, a uklapaju im se u strategiju.

BRANITELJS­KI FOND ‘INVESTU’ JE LANI DONIO OKO 4 OD 8 MIL. KUNA PRIHODOVAN­IH NAKNADA

 ?? P. MACEK, Ž. BAŠIĆ/PIXSELL ?? Interkapit­alov dvojac: Tonći Korunić i Daniel Nevidal
P. MACEK, Ž. BAŠIĆ/PIXSELL Interkapit­alov dvojac: Tonći Korunić i Daniel Nevidal

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia