Poslovni Dnevnik

Luka Diel Zadro, Dalmacijav­ino

Utrostruči­t ćemo prihode, a Pipi već osvaja nova tržišta

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL

Luka Diel Zadro, predsjedni­k Uprave Dalmacijav­ina, o rebrendira­nju njihova najjačeg brenda, novim ulaganjima u vinski biznis, strategiji povratka na ostvarivan­je dobiti i kreiranju ekskluzivn­ih proizvoda

Dalmacijav­ino smo preuzeli tek sredinom 2016., a prihodi su u 2015. u stečaju iznosili nešto više od 46 mil. kuna

Nakon promjene vizualnog identiteta Pipija i vina Dalmacijav­ina koje je napravljen­o tijekom proljeća mladi menadžer Luka Diel Zadro sa svojim timom ovih dana ulaže ogromne napore kako bi se Pipi pozicionir­ao tijekom sezone u Dalmaciji, ali i proširio na tržišta regije i EU. Osim Pipija, Dalmacijav­ino investira i u segment razvoja vinarstva i ekskluzivn­e kvasine. O tom smo razgovaral­i s predsjedni­kom Uprave Lukom Diel Zadrom.

Kako je krenula sezona u Dalmacijav­inu? Jeste li zadovoljni prodajom nakon uvođenja novog vizualnog izgled Pipija i vina?

Sezona je krenula odlično. Na ruku nam je išao kasniji Uskrs jer nam je prodaja već tada snažnije krenula. Osobito smo zadovoljni prodajom vina. Ljudi su se vratili poznatim okusima, a i novi vizualni identitet potaknuo je mnoge da isprobaju naša vina i uvjere se u njihovu kvalitetu. Velike pohvale idu i našim kolegama na terenu, koji su napravili veliki posao u segmentu ugostitelj­stva. Novi dizajn Pipija dobiva pohvale sa svih strana svijeta i jako je dobro prihvaćen. Spojili smo nove trendo- ve s poznatim okusom i možemo reći da je novi izgled pun pogodak.

Koliko je dosad već prodano u Hrvatskoj i izvan nje Pipija i kakvi su trendovi? Jeste li zadovoljni planovima?

Do sredine lipnja u PET ambalaži smo prodali 700.000 litara te 1,3 milijuna staklenih bočica. Nadamo se da će ljetni mjeseci potvrditi naše planove da završimo na 2 milijuna litara u PET bocama i premašimo 3 milijuna staklenih bočica. Tijekom zime planiramo uvesti nove boce u segmentu PET ambalaže, a uvest ćemo i bocu od jedne litre pa ćemo u trgovinama biti prisutni s pakiranjim­a od 0,5, 1 i 2 litre.

Koliko danas imate vinograda i koliku proizvodnj­u vina planirate?

Imamo 200 hektara vinograda u Drnišu, od kojih dobivamo oko milijun litara vina. Određeni dijelovi vinograda daju grožđe izvanredne kvalitete, dok drugi trpe posljedice zanemariva­nja u prošlosti, kada se tvrtka borila s problemima. Kako bismo osigurali jednaku kvalitetu grožđa na gotovo 100 hektara moramo što prije obnoviti trsove.

Jesu li radnici Dalmacijav­ina sada zadovoljni i što se radi po pitanju novog zapošljava­nja, ulaganja, rasta prodaje?

Treba uzeti u obzir da restruktur­iranja traju po nekoliko godina, a mi smo službeno krenuli tek prije godinu dana. Situacija je i dalje izazovna. Usmjereni smo prema učinkovito­j organizaci­ji poslovanja i prilagođav­anju zahtjevima tržišta. Radnicima nastojimo osigurati što bolje uvjete, a nove zapošljava­mo prema potrebi. U sljedećem razdoblju najviše ćemo se usmjeriti prema zapošljava­nju u sektoru prodaje i obnovi voznoga parka kako bismo još bolje komunicira­li s našim kupcima, a time i pojačali rast prodaje.

Gdje osim u Hrvatskoj imate rast prodaje?

Naši proizvodi se dobro prodaju u BiH Crnoj Gori i Sloveniji. Cilj nam je jače ući na austrijsko tržište, a dogovorili smo i izvoz u SAD. U sljedećih 12 mjeseci planiramo se pozicionir­ati na tržištima Njemačke, Srbije i Makedonije.

Kako se kao mladi menadžer snalazite na čelnoj poziciji u velikoj tvrtki i s novim poslovnim izazovima? Jeste li ekipirali menadžment?

Menadžment smo dijelom popunili, no i dalje ima prostora u određenim sektorima. Želimo dati priliku mladim ljudima.

Najavili ste i proizvodnj­u barriuqe vinskog octa?

Kvasina Barrique će na tržištu biti dostupna ovog mjeseca u dva pakiranja. U prodaji će se moći pronaći premium pakiranje u graviranoj drvenoj kutiji s pričom o proizvodu na hrvatskom i engleskom jeziku. Za ugostitelj­e smo pripremili dizajniran­u kartonsku kutiju u kojoj se nalazi šest bočica. Već smo dogovorili suradnju s vrhunskim restoranim­a, duty free trgovinama u zračnim lukama te trgovinama s delikatesa­ma u najvećim gradovima.

Kakvi su vam planovi za iduću godinu?

Dalmacijav­ino smo preuzeli tek sredinom 2016., a prema podacima Fine prihodi su 2015. u stečaju iznosili nešto više od 46 mil. kuna. Teško je napraviti usporedbu s 2016., kad smo tek u lipnju krenuli s poslovnim aktivnosti­ma, no očekujemo da će ovogodišnj­i prihodi biti 2,5 do 3 puta veći, iako smo daleko od ostvarivan­ja dobiti. Prave pokazatelj­e za usporedbu ćemo imati nakon sezone 2018. Za ostvarivan­je dobiti treba nam mnogo veći udio na domaćem tržištu i još snažniji izvoz. U Hrvatskoj ćemo se usmjeriti na Istru, Kvarner, Slavoniju i osobito Zagreb.

CILJ NAM JE JAČE UĆI NA AUSTRIJSKO

TRŽIŠTE, A DOGOVORILI SMO I IZVOZ U SAD. PLANIRAMO SE POZICIONIR­ATI NA TRŽIŠTIMA NJEMAČKE, SRBIJE I MAKEDONIJE RESTRUKTUR­IRANJA TRAJU PO NEKOLIKO GODINA, A MI SMO SLUŽBENO KRENULI TEK PRIJE GODINU DANA. SITUACIJA JE I DALJE IZAZOVNA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia