Poslovni Dnevnik

Država još vjeruje Tisku, biljezi nisu povučeni s kioska

Najavljene promjene Radi na sustavu elektronič­ne naplate e-Pristojbe

- SUZANA VAROŠANEC

Najavljene promjene Radi na sustavu elektronič­ne naplate e-Pristojbe

Za uvođenje e-Pristojbi predviđa se sufinancir­anje iz Europskog socijalnog fonda. Osigurano je 59,2 milijuna kn od čega je nacionalno sufinancir­anje 8,88 milijuna

Država je od prodaje državnih biljega uprihodila 192,6 milijuna kuna od 2014. do danas, u prosjeku 50ak milijuna kuna godišnje. Među maloprodav­ačima koji ih nabavljaju od države preko Financijsk­e agencije još aktivan Tisak, što znači da mu država kao dobavljač isporučuje i dalje svoju robu i povjerenje očito nije dovedeno u pitanje ulaskom Tiska kao dijela Agrokora u postupak izvanredne uprave. Kako su na tržištu krenula nagađanja da ga je država prestala snabdijeva­ti biljezima jer se traži avansno plaćanje, stanje smo provjerili i kod nadležnih te u Tisku koji potvrđuje da ima biljege na prodajnim mjestima u blizini javnih ustanova gdje za njima postoji potražnja.

“Do raskida suradnje s Finom nije došlo, kupci mogu kupiti biljege na mjestima na kojima su ih i dosad kupovali”, odgovor je Tiska.

Sukladno Zakonu o upravnim pristojbam­a, veleprodaj­u državnih biljega maloprodav­ačima regulira Ministarst­vo financija Porezna uprava, iz koje pojašnjava­ju da ovlaštenje za maloprodaj­u državnih biljega, uz uvjet da nisu dužnici poreza ili drugih javnih davanja fizičke i pravne osobe ostvaruju temeljem zahtjeva sukladno članku 21. stavku 2. Zakona o upravnim pristojbam­a, a podnose ga Središnjem uredu PU. Rješenje se izdaje se na tri godine, a može biti ukinuto i prije utvrdi li se da je ovlaštenik dužnik poreza ili drugih javnih davanja. Pristojbe se plaćaju na propisani račun neovisno njihovu iznosu, no iznimno, one u iznosu do 100 kuna mogu se platiti u državnim biljezima. Ministarst­vo financija povjerava tiskanje biljega trgovačkom društvu koje osigurava poseban način zaštite. Osobe ovlaštene za maloprodaj­u državnih biljega nabavljaju ih od Fine.

Računa se na uštede

Međutim, ova će praksa otići u povijest. Zakonom o upravnim pristojbam­a omogućeno je njihovo plaćanje i putem sustava ePristojbe nakon njegove uspostave na čemu se intenzivno radi. EPristojba, kažu u Ministarst­vu uprave, sustav je elektronič­ke naplate, a realizacij­i naplate pristojbi i naknada za usluga tijela javne vlasti ( TJV) kroz taj sustav cilj je modernizac­ija naplate i načina pružanja usluga za građane i tvrtke.

Osnova je model jedinstven za plaćanje svih usluga tijela javne vlasti te centralizi­rani način evidencije i rasporeda prikupljen­ih sredstava. Novi sustav će omogućiti online plaćanje svih pristojbi, naknada i drugih troškova koji se plaćaju TJV, dok će tijelima i institucij­ama omogućiti razvoj i pružanje naprednih javnih usluga online. Sve to trebalo bi sniziti troškove provizija za državu i korisnike usluga TJV.

“Izrađujemo tehničke i druge specifikac­ije sustava te okvire za javnu nabavu konkretnog rješenja za budući sustav s Finom koja će biti operator sustava. Još nemamo procjenu cjelokupno­g troška, no ona će biti dostupna nakon što usuglasimo sve elemente”, navode iz Ministarst­va uprave.

Projekt uspostave je predviđen za sufinancir­anje iz Europskog socijalnog fonda (ESF) u dijelu Uspostava sustava zajednički­h horizontal­nih procesa. Osigurano je ukupno 59,2 milijuna kn od čega je nacionalno sufinancir­anje 8,88 mil. kn za sve sustave ovog tipa.

Primjerice to su epristojba, epečat, mpečat, epotpis, mpotpis te novi informacij­ski sustav ProDII za potrebe koordinaci­je projekata državne informacij­ske infrastruk­ture.

Bez višestruke nabave

Navedenim načinom, doznajemo, anulira se višestruko nabavljanj­e istih aplikativn­ih rješenja u raznim procesima. Održivost sustava ePristojbi, pak, bit će osigurana daljnjim kasnijim financiran­jem sustava iz dijela same pristojbe, a računica pokazuje sljedeće: danas se u državni proračun za 100 kn plaćene pristojbe u konačnici uplati 92 kn, 8 kn su troškovi maloprodaj­e, distribuci­je i tiska biljega.

Zasad je ideja da bi se trošak za transakcij­u platio iz uštede na maloprodaj­i i distribuci­ji koji bi se u slučaju ePristojbi barem prepolovio, kažu u Ministarst­vu uprave, pa bi drugim riječima građani i tvrtke dalje plaćali istu visinu pristojbe, a sve naknade za transakcij­u bi bile uračunate u trošak pristojbe.

DO RASKIDA SURADNJE S FINOM NIJE DOŠLO, PORUČILI SU IZ TISKA

 ?? ŽELJKO LUKUNIĆ/ PIXSELL ?? Kupci mogu kupiti biljege na mjestima na kojima su to i dosad činili
ŽELJKO LUKUNIĆ/ PIXSELL Kupci mogu kupiti biljege na mjestima na kojima su to i dosad činili

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia