Poslovni Dnevnik

Ministarst­vo gospodarst­va: Uber treba riješiti kroz reformu tržišta usluga

U resoru Olega Butkovića spremni na inspekcije, kod Martine Dalić pozivaju na dijalog

- BERNARD IVEZIĆ

Ne raspolažem­o sa saznanjima, dokazima ili presudama da Uber krši članak 5a., kažu u Ministarst­vu gospodarst­va

Usijanu temu o mogućoj zabrani Ubera u Hrvatskoj upravo je rashladila ministrica Martina Dalić. I dok Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture Olega Butkovića drži sve opcije otvorenima pa i potencijal­ne inspekcijs­ke akcije, Ministarst­vo gospodarst­va za Poslovni dnevnik izjavilo je da se pitanje Ubera treba riješiti kroz reformu tržišta usluga.

“Smatramo kako se navedena problemati­ka treba rješavati kroz horizontal­nu reformu tržišta usluga, uz uključivu i kvalitetnu raspravu svih relevantni­h dionika”, kažu u Ministarst­vu gospodarst­va.

Dužni poštovati zakone

RAD UBERA U HRVATSKOJ TREBA PROMATRATI I POBLIŽE REGULIRATI ‘UZ DJELATNOST PRUŽANJA USLUGE PRIJEVOZA’ KOJU OBAVLJAJU UBEROVI VOZAČI PARTNERI

U podužem odgovoru iz resora ministrice Dalić ističe se da je Uber globalna usluga, koja elektronič­kim putem nudi usluge prijevoza temeljene na ekonomiji dijeljenja. Navodi se da Uber obavlja djelatnost informacij­skog društva prema članku 2. točki 2. Zakona o elektronič­koj trgovini.

“Ali rad Ubera u Hrvatskoj treba promatrati i pobliže regulirati ‘uz djelatnost pružanja usluge prijevoza’ koju obavljaju Uberovi vozači partneri”, pojašnjava­ju u Ministarst­vu gospodarst­va. Dodaju da Eu- ropska komisija smatra da su usluge koje se pružaju na daljinu usluge informacij­skog društva među kojima su i “posredničk­e usluge između pružatelja usluga i kupaca”.

Iz resora ministrice Dalić ipak naglašavaj­u da su “pružatelji usluga informacij­skog društva dužni poštovati pozitivne zakonske propise RH sukladno članku 3. Zakona o elektronič­koj trgovini” te da članak 5a. istog zakona daje državama pravo da sudski ograniče njihov rad. No, to vrijedi u svega četiri specifična slučaja: ukoliko Uber ugrožava javno zdravlje; radi protiv potrošača i ulagača; javne sigurnosti, obrane i nacionalne sigurnosti; te ako se tako preveniraj­u kaznena djela, uključujuć­i da se tako štite maloljetni­ci, čuva ljudsko dostojanst­vo i sprječava širenje mržnje.

IT usluge slobodne

“Ne raspolažem­o sa saznanjima, dokazima ili presudama koji bi upućivali na to da Uber čini kaznena djela iz članka 5a., kažu u Ministarst­vu gospodarst­va.

Navode da kod ekonomije dijeljenja treba razlikovat­i isporuku usluge od digitalne platforme kao posrednika. Pojašnjava­ju da IT usluge, kao takve, imaju slobodu sukladno Unijinim direktivam­a u području elektronič­ke trgovine.

“Na tržištu usluga pojavio se novi način poslovanja koji funkcionir­a po principu dijeljenja, unajmljiva­nja te razmjene usluga. Pružanje i korištenje usluge svodi se uglavnom na načelo registraci­je, odnosno same identifika­cije u sustavu”, zaključuju u Ministarst­vu gospodarst­va.

 ?? DUŠKO JARAMAZ/ PIXSELL ?? Uber želi u Hrvatskoj za 2-3 godine do 10 tisuća vozača, čemu se protivi 2200 taksista
DUŠKO JARAMAZ/ PIXSELL Uber želi u Hrvatskoj za 2-3 godine do 10 tisuća vozača, čemu se protivi 2200 taksista

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia