Poslovni Dnevnik

Brzorastuć­e odlikuje i jaka organizaci­jska kultura

Uzimaju maha Poduzeća s trogodišnj­im uzastopnim rastom prihoda od barem 20% sve je više i kod nas, zahvaljuju­ći i njihovim razvojnim projektima i kvalitetni­m timovima stručnjaka

-

Ponajveća turistička agencija i turoperato­r u Hrvatskoj Uniline iz Pule, koji je 2015. imala prihode od 319,5 milijuna kuna, te startup Degordian, specijaliz­iran za razvoj alata za digitalni marketing i metriku, a koji je iste godine rastao 50,2 posto uprihodovš­i 15,1 milijun kuna, istaknuti su kao svijetli primjeri tzv. brzorastuć­ih poduzeća, na prvoj godišnjoj konferenci­ji o takvim vrstama tvrtki i njihovim osobitosti­ma u Poreču, u organizaci­ji tvrtke Pametan rast.

Brzorastuć­a poduzeća, uglavnom iz kategorije malih i srednjih, po definiciji su ona s rastom od najmanje 20 posto godišnje, često i većim kroz tri godine zaredom, što prati i povećanje broja radnika. Njihov je uspon i uspjeh, koji postaje i kontinuira­n, moguć i u nas, poručeno je s konferenci­je koja je okupila, među ostalim, i predstavni­ke PBZa, EBRDa, HBORa, HAMAGBICRO­a, Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Visoke poslovne škole PAR, ali i Unilinea i Degordiana, koji su govorili o uspješnim praksama. Ono što je, može se reći, nužno za brz, pa i brži rast poduzeća jest kvalitetan tim računovođa, konzultana­ta, pravnika i inih stručnjaka, kvalitetni i pouzdani informacij­ski i komunikaci­jski alati, zaštićeno intelektua­lno vlasništvo i P snažna organizaci­jska kultura među zaposlenic­ima.

“Unatoč brojnim preprekama Hrvatska ide naprijed, a razvojnih je projekata sve više. Sudionici konferenci­je su i u panelraspr­avama dobili uvid u stanje i brojnost takvih poduzeća, a dali su i preporuke za budući razvoj, kako bi u poslovanju i drugi mogli održati takav rast”, kaže direktoric­a Pametnog rasta Stefania Skender.

 ??  ?? Stefania Skender, direktoric­a Pametnog rasta, organizato­ra skupa o brzorastuć­im tvrtkama
Stefania Skender, direktoric­a Pametnog rasta, organizato­ra skupa o brzorastuć­im tvrtkama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia