Poslovni Dnevnik

Turski tok ići će preko Bugarske kroz Srbiju do Mađarske

Plinovod koji se već gradi osigurat će pouzdanu opskrbu južne Europe energijom DOSAD JE STIGAO SAMO PO JEDAN TANKER AMERIČKOG PLINA U ESTONIJU, POLJSKU I PORTUGAL

-

Srbija i Bugarska već su potpisale sporazume potrebne za početak planiranja plinovoda od bugarske do mađarske granice

Prolazak plinovoda Turski tok preko Srbije sve je izvjesniji, nakon što su mađarske vlasti i ruski Gazprom potpisali sporazum o produžetku kraka tog plinovoda preko Bugarske i Srbije do Mađarske, pišu Večernje novosti. Time bi Srbija riješila dugotrajnu dvojbu kako će se opskrbljiv­ati plinom u budućnosti i usto dobro zaradila.

Vojislav Vuletić, predsjedni­k Udruženja za plin Srbije tvrdi da bi ta zemlja od Turskog toka dobila izvanredne benefite. “Novi plinovod za prijenos prirodnog plina do Mađarske trebao bi biti završen do kraja 2019., a Srbija i Bugarska su već potpisale sporazume potrebne za početak planiranja plinovoda”, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó. Prema njegovim riječima, koje prenosi Politika, taj plinovod moći će transporti­rati do osam milijardi prostornih metara plina. On je u izjavi mađarskoj agenciji iz Moskve nakon što je potpisao sporazum s direktorom Gazproma Aleksejem Millerom o pripremnim radovima na izgradnji mađarskog dijela plinovoda, rekao da je najrealnij­a šansa Mađarske za priključen­je južnom plinovodu da surađuje s tom ruskom državnom plinskom kompanijom.

Razvojna šansa

Aleksandar Vučić, predsjedni­k Srbije, izjavio da je “na stolu” prijedlog da Turski tok prolazi kroz Bugarsku do Srbije, što je, kako je ocijenio, najveća razvojna šansa Srbije. Vučić je rekao da je nakon neuspjeha

AMERIKANCI NEMAJU KAPACITETE ZA PRETVORBU

PLINA U TEKUĆE STANJE DA BI OPSKRBILI EUROPU

s Južnim tokom za Srbiju od ključnog značaja novi dogovor, o čemu je razgovarao s Millerom i bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

“Rusi grade Turski tok i on ide prema Istanbulu i najvećim turskim gradovima. Ranije je postojala ideja da se dalje ide kroz Tursku, Grčku, Makedoniju i Srbiju. Danas postoji još realnija ideja jer Bugari grade europski centar za skladišten­je plina s različitih strana, a najvećim dijelom je to ruski plin”, rekao je Vučić.

Srbija bi u tom slučaju preuzela plin na granici s Bugarskom i zato bi morala izgraditi plinovod sama ili uz pomoć Rusije, što bi bilo lakše, objašnjava Vučić. “Dakle, na granici primimo 9,8 milijardi prostornih metara plina, mi smo tranzitna zemlja, ali od nas idu krakovi prema RS, BiH, Prištini, Hrvatskoj i dobivamo tranzitne pristojbe. Svaki plinovod koji prolazi kroz Srbiju nama odgovara, ali ovo je najbolja varijanta. Ovo je velika razvojna šansa za našu državu, ekonomiju, industriju, izgradili bi cjelokupnu plinsku mrežu,” rekao je srpski predsjedni­k. Tranzitne pristojbe koje bi dobila Srbija procijenje­ne su na oko 500600 tisuća dolara godišnje da je došlo do realizacij­e plinovoda Južni tok, a održavanje novog plinovoda zaposlit će oko 1200 osoba.

Američki plin - 'lijepe priče'

Vojislav Vuletić kaže da Srbija, kao i cijela južna Europa nemaju alternativ­u za ruski plin. “Sve priče o plinovodu iz Amerike kojim bi trebao doći tekući plin i o dolasku plina iz Afganistan­a su samo lijepe priče, jer plina u ovom trenutku ima samo u Rusiji i zemljama bivšeg Sovjetskog saveza”, rekao je Vuletić.

Prema njegovim riječima, dosad je stigao samo po jedan tanker američkog plina u Estoniju, Poljsku i Portugal.

“Amerikanci nemaju postrojenj­e za pretvorbu plina u tekuće stanje. Njihovi kapaciteti su tako mali da mogu poslati po jedan tanker za tri, četiri ili pet mjeseci u jednu od ovih zemalja”, objašnjava Vuletić.

 ?? FOTOLIA ?? Beograd želi pomoć Gazproma u gradnji plinovoda od Bugarske
FOTOLIA Beograd želi pomoć Gazproma u gradnji plinovoda od Bugarske
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia