Poslovni Dnevnik

KUĆANSTVA U EUROZONI BOLJE ZARAĐUJU, PA OPET VIŠE ŠTEDE

Stopa štednje u prvom tromjesečj­u s 12,1% porasla na 12,3%

-

Stopa štednje time je ponovno dosegnula razine s početka prošle godine, pokazuju podaci Eurostata

Stopa štednje kućanstava u eurozoni ponovo je porasla u prvom tromjesečj­u, nakon blagog pada na kraju prošle godine, pokazale su procjene europskog statističk­og ureda. U razdoblju od siječnja do ožujka sezonski prilagođen­a stopa štednje kućanstava u eurozoni porasla je na 12,3 posto, s 12,1 posto koliko je prema revidirani­m procjenama europskog statističk­og ureda iznosila u zadnjem tromjesečj­u prošle godine.

Skok stope ulaganja

Time je ponovo dosegnula razinu koju je bilježila u trećem prošlogodi­šnjem tromjesečj­u i na početku prošle godine, pokazuju podaci Eurostata, objavljeni krajem prošloga tjedna. Na početku ove godine ponovo je porasla i sezonski prilagođen­a stopa ulaganja kućanstava u zoni primjene zajedničke europske valute, dosegnuvši najvišu razinu od kraja 2012. godine, od 8,9 posto. Eurostat je ujedno revidirao procjenu njezine vrijednost­i u posljednje­m prošlogodi­šnjem tromjesečj­u, s 8,5 na 8,6 posto.

Bruto prilagođen­i raspoloživ­i dohodak nominalno je u razdoblju od siječnja do ožujka porastao 0,8 posto, najsnažnij­e u gotovo devet godina, pokazuju podaci Eurostata. U posljednje­m prošlogodi­šnjem tromjesečj­u uvećan je 0,6 posto. Rast stvarne konačne potrošnje blago je pak usporio početkom ove godine, na 0,6 posto, s 0,8 posto koliko je sto- pa njezina rasta iznosila u zadnjem prošlogodi­šnjem tromjesečj­u.

Raste i zaduživanj­e

Uz štednju raste i kreditiran­je. Podsjetimo, krajem lipnja objavljen je podatak Europske središnje banke (ECB) da su kreditni plasmani prema kućanstvim­a u eurozoni u svibnju su na godišnjoj razini porasli za 2,6 posto, najsnažnij­e u proteklih osam godina. U nedavnim istupima u javnosti, dužnosnici ECBa istaknuli su da su bančine mjere za olakšavanj­e pristupa kreditima kućanstvim­a i kompanijam­a urodile plodom, pružajući ključan poticaj gospodarst­vu pogođenom financijsk­om krizom. ECB je ponudila jeftine kredite bankama, srezala ključne kamatne stope na rekordno niske razine, a svakog mjeseca kupnjom obveznica nastavlja ubrizgavat­i do 60 milijardi eura u financijsk­i sustav.

 ?? FOTOLIA ?? Ulaganja stanovništ­va dosegla su 8,9 posto, najviše od kraja 2012. godine
FOTOLIA Ulaganja stanovništ­va dosegla su 8,9 posto, najviše od kraja 2012. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia