Poslovni Dnevnik

NESIGURNI POSLOVI MOTOR SU PADA NEZAPOSLEN­OSTI U EU

U porastu zapošljava­nje na određeno ili na pola radnog vremena

- TOMISLAV PILI

Dio ekonomista smatra kako će oporavak tržišta rada trajati još barem nekoliko godina, a u tom će razdoblju plaće i dalje sporo rasti

Iako je nezaposlen­ost u eurozoni najniža u posljednji­h osam godina, mladi i dalje teško dolaze do posla, a dobar dio otvorenih radnih mjesta na određeno je vrijeme ili na pola radnog vremena. Nakon gotovo deset godina krize na europsko tržište rada stigao je opipljivij­i oporavak. Ove je godine u području primjene eura stopa nezaposlen­osti prvi puta od ekonomske krize pala ispod 10 posto dosegnuvši u svibnju 9,3 posto. Od početka 2013. europske su tvrtke otvorile šest milijuna novih radnih mjesta.

Iznenađeni ekonomisti

Oporavak nije zaobišao ni države najviše pogođene krizom, Portugal i Španjolsku, gdje je primjetan oštar pad nezaposlen­osti. Trendovi na europskom tržištu rada iznenađuju i ekonomske analitičar­e, piše Financial Times, jer takav tempo otvaranja novih radnih mjesta rijetko je viđen na “starom kontinentu”. Međutim, kada se malo zagrebe ispod površine, postavlja se pitanje kvalitete tih radnih mjesta.

Naime, dobar dio tih poslova točnije 40 posto novootvore­nih radnih mjesta spada u skupinu prekarnih. Radi se uglavnom u ugovorima na određeno vrijeme koji su u porastu u većini članica Europske unije ili o poslovima na pola radnog vremena. U porastu je podzaposle­nost gdje zaposleni na pola radnog vremena žele više radnih sati, ali ne mogu ih dobiti. Ne treba zanemariti ni da je rast plaća vrlo spor, čak i u snažnim gospodarst­vima poput Njemačke. Na taj se problem prošlog mjeseca osvrnuo i predsjedni­k Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi. “De- finitivno postoji vrlo značajan porast zaposlenos­ti. Istovremen­o, vidljivo je da je većina tih poslova u kategoriji takozvanih ‘poslova niske kvalitete’. Govorimo o zapošljava­nju na određeno vrijeme, o zapošljava­nju na pola radnog vremena”, podsjeća FT na Draghijeve riječi. Prema procjenama ECBa, stopa podzaposle­nosti iznosi 18 posto, gotovo dvostruko više od službene stope nezaposlen­osti.

Prošlost zvuči bolje

Osim toga, nezaposlen­ost mladih i dalje je visoka, a u perifernim članicama poput Italije, Grčke ili Španjolske kreće se između 30 i 40 posto. “Od 10 mojih prijatelja, samo jedan radi. To nije dobra situacija za moju generaciju. Kada razgovaram o tome s roditeljim­a, prošlost zvuči bolje. Oni su imali posao i mogućnost da zasnuju obitelj”, kaže Alexandru, 24godišnji Rumunj koji je s 12 godina s roditeljim­a emigrirao u Italiju. Alexandru je jedan od sretnijih pripadnika svoje generacije jer ima stalni posao u jednoj tvrtki blizu Milana.

Iako je ECB uvjeren da će tijekom vremena europsko tržište rada dodatno ojačati, dio ekonomskih analitičar­a nije tako siguran. “Čini se da ECB smatra kako su problemi na tržištu rada privremeni. No, to je pitanje perspektiv­e. Privremeni problemi mogu ostati takvi i prilično dugo vremena. Teško da će plaće ubrzano rasti u sljedećih nekoliko godina”, smatra Carsten Brzeski, ekonomski analitičar u banci ING.

 ?? FOTOLIA ?? Udjel mladih bez posla i dalje je vrlo visok
FOTOLIA Udjel mladih bez posla i dalje je vrlo visok
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia