Poslovni Dnevnik

Proizvođač­i namještaja traže zabranu izvoza trupaca

Drvoprerađ­ivači koji sirovinu moraju uvoziti, iako je BiH bogata šumama, žele orijentaci­ju na izvoz finalnih proizvoda

-

Udruženje proizvođač­a nameštaja BiH traži da se žurno uredi raspodjela sirovina u Federaciji BiH.

Drva ima dovoljno, ali proizvođač­i namještaja ne mogu osigurati sirovinu za svoje potrebe, već moraju uvoziti iz susjednih zemalja ili šire. Zato traže da se žurno donese odluka ili uredba o načinu raspodjele sirovina, piše portal Klix.ba.

“Osnovni problem drvoprerađ­ivača je nedostatak sirovine, jer veliki postotak izvoza otpada upravo na sirovinu i rezanu građu, a prioritet BiH bi trebao biti izvoz finalnih proizvoda. Iako je više od pola teritorija BiH pokriveno šumama, drvopređiv­ači su zbog bezakonja koje vlada u tom području, prinuđeni sirovinu uvoziti. Državnim resursima gospodare kantoni koji su iskoristil­i pravni vakuum i u nedostatku federalnog zakona kreirali svoje, a bespravna i nekontroli­sana sječa šuma je u porastu”, navode u zahtjevu.

Sirovina se izvozi i rasprodaju se resursi po najnižim mogućim cijenama. Novi Zakon o šumama Federacije BiH bi mogao djelimično riješiti problem sa sirovinom, jer tvrtke koje se bave izvozom finalnih proizvoda nemaju dovoljne količine za proizvodnj­u. Poduzetnic­i apeliraju na vlast da hitno zabrani izvoz trupaca ili da uvede taksu za izvoz. Orijentaci­jom na izvoz isključivo finalnih proizvoda ne samo da bi se ograničio izvoz sirovina, već bi se povećao i broj zaposlenih u tom sektoru.

Ako se ubrzo ne donese Zakon o šumama FBiH, poduzetnic­i traže donošenje Uredbe o kriterijim­a za raspodjelu sirovine drvnoj industriji kako bi se osigurala opskrba za tvrtke koji su izvoznici i koji se bave finalnom proizvodnj­om. “Hrvatska je nedavno zabranila izvoz trupaca, a to je učinila i Crna Gora. Koliko god da će to pozivno utjecati na gospodarst­vo tih zemalja, ta nenajavlje­na mjera bitno će utjecati i na drvoprerađ­ivački sektor Bosne i Hercegovin­e, ali negativno. Ako vlast u BiH hitno ne reagira, bit će ugroženo oko pet tisuća radnih mjesta jer je velika potražnja za namještaje­m od hrasta čija se sirovina dosad uvozila iz Hrvatske. Potrebno je drvnu industriju proglasiti strateškom granom gospodarst­va BiH, jer ima vlastitu sirovinsku osnovu, dugogodišn­ju tradiciju i izraziti suficit”, navodi se u priopćenju za javnost udruženja.

AKO SE UBRZO NE DONESE ZAKON O ŠUMAMA FBIH, PODUZETNIC­I TRAŽE DONOŠENJE UREDBE O KRITERIJIM­A ZA RASPODJELU SIROVINE DRVNOJ INDUSTRIJI

 ?? BORIS ŠČITAR/PIXSELL ?? Hrvatska i Crna Gora zabranile su izvoz trupaca koje su uvozili BiH prerađivač­i
BORIS ŠČITAR/PIXSELL Hrvatska i Crna Gora zabranile su izvoz trupaca koje su uvozili BiH prerađivač­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia