Poslovni Dnevnik

Skuplji izvoz burbon viskija u Europu iz osvete Trumpu

Bruxelles sprema protuodgov­or ako SAD ograniči uvoz čelika

- TOMISLAV PILI

AMERIČKI DUŽNOSNICI UVJERAVAJU KAKO SU PREDLOŽENE MJERE PREDSJEDNI­KA DONALDA TRUMPA USMJERENE PREMA KINI, NO IZVOZ KINESKOG ČELIKA U SAD VEĆ GODINAMA PADA

Carine na uvoz viskija iz Kentuckya imale bi i političku poruku jer otuda dolazi Mitch McConnell, lider senatske većine

Europska komisija počela je sastavljat­i listu američkih proizvoda koje će snažnije cariniti ako Washington ograniči uvoz europskog čelika i praktički pokrene transatlan­tski trgovinski rat. Kako navodi Financial Times pozivajući se na upućene izvore, Europa je započela izradu plana nakon što je američki predsjedni­k Donald Trump najavio da će ograničiti uvoz čelika u SAD na temelju zakonske odredbe iz 1962. koja to omogućuje pod egidom nacionalne sigurnosti.

Samo u slučaju rata

Valja naglasiti kako pravila Svjetske trgovinske organizaci­je dopuštaju članicama podizanje trgovinski­h barijera radi zaštite nacionalne sigurnosti, ali samo u slučaju rata. Kako Amerika izvozi male količine čelika u Europu, u Bruxellesu su se dosjetili kako bi bilo mnogo efikasnije dodatno opteretiti uvoz poljoprivr­ednih, prehramben­ih i drugih, politički osjetljivi­h, proizvoda.

Uz mliječne proizvode i narančin sok, na listi bi se našao i burbon viski, glavni izvozni proizvod savezne države Kentucky. To bi imalo i snažnu političku poruku, s obzirom da iz Kentuckya dolazi Mitch McConnell, lider senatske većine. Američki dužnosnici uvjerava- ju da je Trumpov plan usmjeren prema Kini kako bi prisilio Peking da prestane preplavlji­vati tržište jeftinim čelikom iz kineskih čeličana.

Međutim, kineski izvoz u SAD-a posljednji­h je godina u primjetnom padu, pa bi se američke mjere odrazile na 12 milijardi dolara vrijedan europski izvoz čelika.

Uvjeravanj­e u Hamburgu

Iz Bruxellesa poručuju kako će američki potez u tom smjeru zahtijevat­i protuodgov­or koji može doći relativno brzo. Jedan visoki europski dužnosnik koji je želio ostati anoni- man izrazio je nadu kako će se Trumpu na sastanku skupine G20 u Hamburgu dati do znanja da bi bilo kakva američka akcija u tom smjeru bila kontraprod­uktivna.

S jedne strane Europa dijeli američku zabrinutos­t zbog čelika iz Kine i voljna je surađivati s Trumpovom administra­cijom na pritisku prema Pekingu. No, iz Bruxellesa neslužbeno poručuju kako će politički biti jako teško surađivati ako Europa nije isključena iz ograničenj­a uvoza čelika.

 ?? REUTERS ?? Europski izvoz čelika u Ameriku vrijedan je 12 milijardi dolara
REUTERS Europski izvoz čelika u Ameriku vrijedan je 12 milijardi dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia