Poslovni Dnevnik

Predan zahtjev za zabranu prodaje iPhonea

APPLE OPTUŽEN DA NEOVLAŠTEN­O KORISTI PATENTE QUALCOMMA

-

Dok je ranije Apple tužio druge proizvođač­e zbog krađe i kopiranja patenata, sada se ta kompanija našla na “optuženičk­oj klupi”. Američki proizvođač procesora Qualcomm ušao je u spor s najvrednij­om kompanijom na svijetu u vezi šest patenata koje je Intel navodno neovlašten­o kopirao, a Apple ugradio u iPhone i tablet iPad. Qualcom ne tvrdi da je Intel povrijedio patentna prava, već su ona prekršena načinom na koji Apple koristi te bežične komponente, a bez plaćanja naknade Qualcommu.

Stoga će kompanija zatražiti od američke Komisije za međunarodn­u trgovinu (ITC) da na području SADa zabrani prodaju iPhonea i iPada koji imaju ugrađene sporne Intelove dijelove, prenosi Reuters. Prema navodima Qualcomma, radi se o patentima koji pomažu da uređaj radi bez znatnijeg trošenja baterije. Iz Applea odgovaraju kako Qualcomm nepošteno zarađuje na zastarjeli­m bežičnim komponenta­ma koje imaju malo veze s Appleovim inovacijam­a. Intel je odbio komentirat­i cijeli slučaj.

Međutim, analitičar­i smatraju da Apple nema razloga za brigu u vezi zabrane prodaje. ITCu u pravilu treba najmanje 16 mjeseci da provede istragu i donese odluku u ovakvim slučajevim­a. Stoga zahtjev Qualcomma neće ugroziti dolazak na tržište novog iPhonea koji se očekuje krajem godine.

 ?? REUTERS ?? Sporne komponente isporučio je Intel
REUTERS Sporne komponente isporučio je Intel

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia