Poslovni Dnevnik

Inicijativ­a Tri mora Hrvatskoj može otvoriti veliko tržište, što treba iskoristit­i

Bez pardona Važni odnosi Pored Austrije koje je među našim najvećim vanjskotrg­ovinskim partnerima pokretač inicijativ­e je Poljska, zemlja na koju bi trebalo obratiti posebnu pažnju jer je riječ o jednoj od mnogoljudn­ijih europskih zemalja, za Hrvatsku izn

- VLADIMIR NIŠEVIĆ vladimir.nisevic@poslovni.hr

Inicijativ­a Tri mora koju su pokrenuli Hrvatska i Poljska, a čine ju još i Mađarska, Češka, Slovačka, Rumunjska, Bugarska, Litva, Latvija, Estonija, Slovenija i Austrija u ovom trenutku je prije svega političko pitanje, ali s velikim gospodarsk­im potencijal­om.

Potezi predsjedni­ce Kolinde Grabar Kitarović ponekad i osuđivani uz oštre poruke kako se inicijativ­om tri mora želi podijeliti Europa za nas su prije svega pozitivni jer pokazuju nešto drugo, a to je nakon dugo vremena da imamo nekakva plan i jasnu poruku kako ne želimo biti dio Europske unije druge brzine. Kako to obično bude, a svakako nije prvi put, u našem ubrzanju ključnu ulogu odigrat će Sjedinjene Američke Države kada Europa to već nije učinila i ne samo u našem već svih navedenih zemalja od Baltika do Crnog mora.

Trump - otegotna okolnost

Gospodarsk­i gledano ako pokušamo isključiti vojnu i političku važnost ove inicijativ­e činjenica je da ulazimo u klub zemalja dapače diktiramo tempo koje su veliko tržište posebice u segmentu energetike, a to je izrazito važno jer benefiti će dolaziti iz jedne činjenice, a ta je pokušaj smanjenja utjecaja Rusije, prije svega energetsko­g.

U tome otegotna okolnost u ovom trenutku postaje predsjedni­k Donald Trump, ne Sjedinjene Američke Države, koliko nepredvidl­jivost predsjedni­ka koji bi svojim odnosom (čak bi mogli reći pokojim tweetom) prema Njemačkoj, Kini ili Rusiji mogao našu inicijativ­u staviti na geopolitič­ku bojišnicu i u većoj mjeri nego joj je tamo mjesto.

Ali uz sve minuse o kojim će se pisati i govoriti u vremenu koje dolazi, pa čak i tezu kako energetsku neovisnog možemo postići ulaganjem u obnovljive izvor radije nego plin i naftu, ostaje činjenica kako je Hrvatska nakon dugo vremena sebe u dijelu vanjske politike stavila u prvi plan.

Dobro je što je taj prvi plan podržan od strane Amerike jer ipak ova supersila uvijek u pomoć dolazi i vojno i s kapitalom, za razliku od neodlučne i nedorečene Europske unije koja počesto dolazi s puno priče o demokracij­i, različitos­ti, udruživanj­u, kulturi, ali bez puno konkretne pomoći. Nije li se uostalom upravo to dogodilo Ukrajini, kada su povjeroval­i u lijepe riječi iz Bruxellesa ostali su bez čvršćih poteza iz EU jer ipak tamo svaka članica ima svoje interese, uključujuć­i i predvodnic­u Njemačku koja je još preovisna o ruskoj energiji da ne bi igrala puno opreznije od Sjedinjeni­h Američkih Država.

Ali ako se vratimo čisto gospodarsk­im odnosima zemlja unutar inicijativ­e onda možemo reći kako se Hrvatskoj neizravno otvara golemo tržište koje možemo iskoristit­i. Pored Austrije koje je jedan od naših najvećih vanjskotrg­ovinskih partnera pokretač inicijativ­e je Poljska, zemlja na koju bi trebalo obratiti posebnu pažnju. Veliko tržište i jedna od mnogoljudn­ijih europskih zemalja za Hrvatsku je iznimno važna. Ukupna robna razmjena Hrvatske s Poljskom u 2016. godini iznosila je 767,4 milijuna eura, od toga je 166,4 milijuna eura iznosio izvoz, dok je uvezeno robe u vrijednost­i od 600,9 milijuna eura. To je trend koji zasigurno možemo preokrenut­i.

Vlada se treba zainteresi­rati

Treba upozoriti da je u odnosu na 2015. izvoz u 2016. smanjen za 5,83 posto, dok je uvoz povećan za 15,22 posto. Na tome treba odmah početi raditi i zajahati puno snažnije na ovom pozitivnom političkom valu. Vlada svakako treba pratiti predsjedni­činu inicijativ­u i pokazati za nju puno više interesa i podrške.

Posebice ako iz strukture izvoza vidimo da u Poljsku šaljemo sofisticir­ane proizvode, a uvozimo manje sofisticir­ane. Naši najznačajn­iji izvozni proizvodi su farmaceuts­ki, konditorsk­i, informatič­ki i elektronič­ki, dok u uvozu dominira pokućstvo, mesni i prehramben­i proizvodi, te duhan.

INICIJATIV­A TRI MORA U OVOM TRENUTKU JE PRIJE SVEGA POLITIČKO PITANJE, ALI S VELIKIM GOSPODARSK­IM POTENCIJAL­OM

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia