Poslovni Dnevnik

Prvi dan na Xetri prošao bez problema

Treći put u povijesti Zagrebačka burza na novoj trgovinsko­j platformi

-

Treći puta u svojoj modernoj povijesti Zagrebačka burza (ZSE) prešla je na novu trgovinsku platformu i to prilično bezbolno, kako kažu sa ZSEa. Na domaćem tržištu kapitala od petka se trguje na Xetri, njemačkoj trgovinsko­j platformi koja će omogućiti daleko jednostavn­ije i troškovno povoljnije usklađivan­je burze s budućim regulatorn­im zahtjevima. Iako su brokeri svojim klijentima slali obavijesti u kojima su tvrdili da će prelazak na Xetru biti “tehnički izrazito zahtjevan”, voditeljic­a komunikaci­ja ZSEa Sanda Kuhtić Nalis ističe kako je prvi dan trgovanja na novom trgovinsko­m sustavu protekao prema planu.

“Prelazak na novi trgovinski sustav uvijek je zahtjevna operacija za sve uključene strane, ponajprije za burzu. Međutim, radi se o projektu koji je trajao više od godinu dana. Tijekom tog razdoblja članovi su bili uključe- ni u sve za njih relevantne radnje, sudjeloval­i su u testiranji­ma i komunicira­li s Burzinim stručnjaci­ma, na čemu smo im zahvalni”, kaže Kuhtić Nalis.

Podsjetimo, prelazak na Xetru dio je lanjskog procesa kupnje Ljubljansk­e burze. Slovensko tržište koristi Xetru već desetak godina. Implementa­cija nove trgovinske platforme najvažniji je i najveći projekt s kojim se Zagrebačka burza uhvatila u koštac tijekom ove godine.

 ??  ?? Pripreme od godinu dana
Pripreme od godinu dana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia