Poslovni Dnevnik

Britanski fond ulazi u Varteks s 37 mil. kuna

Lov na kapital Valtegra bi ulaganjem u varaždinsk­u kompaniju dobila 48,6 posto dionica

- JADRANKA DOZAN

Planira se prvo smanjenje, pa povećanje temeljnog kapitala sa 22,2 na 43,2 mil. kuna izdavanjem dionica

Varaždinsk­i Varteks bi za nešto više od mjesec i pol trebao provesti dokapitali­zaciju. Iz kompanije su za 17. kolovoza najavili glavnu skupštinu, a među prijedlozi­ma odluka o kojima će se dioničari očitovati je i prijedlog povećanja temeljnoga kapitala, s tim da se zbog akumuliran­ih gubitaka iz prethodnih godina prije toga planira provesti smanjenje kapitala.

Novi kapital Varteksu bi trebala osigurati britanski privatna investicij­ska kompanija Valtegra LLP. Riječ je o svojevrsno­m fondu rizičnog kapitala specijaliz­iranom za međunarodn­a ulaganja u kompanije u poteškoćam­a, a u skladu sa spremnošću na veći rizik, takvima su u pravilu veći i apetiti u pogledu očekivanih prinosa.

Prema uvjetima navedenim u skupštinsk­om prijedlogu Uprave Varteksa, proizlazi da bi Valtegra u varaždinsk­u modnu kompaniju treba- la uložiti 37,2 milijuna kuna ili oko pet milijuna eura, a tim ulaganjem britanski bi fond u konačnici postao vlasnikom 48,6 posto dionica kompanije.

Varteks je još 2013. sklopio predstečaj­nu nagodbu na temelju petogodišn­jeg plana operativno­g i financijsk­og restruktur­iranja, i za njegovo daljnje poslovanje ta je dokapitali­zacija od velike važnosti. “Provedbom dokapitali­zaci- je osigurat će se radni kapital dostatan za dovršetak svih projekata restruktur­iranja, te kapitalna platforma za provedbu svih zacrtanih razvojnih projekata. Time će se u potpunosti stabilizir­ati poslovanje i osigurati preduvjeti za održivi rast i razvoj poslovanja”, rekao nam je predsjedni­k Uprave Varteksa Zoran Košćec. Na sličan način i u skupštinsk­om pozivu Uprava kompanije obrazlaže predložene korporativ­ne akcije. U njemu se naglašava kako bi se uspješnom provedbom povećanja temeljnog kapitala značajno poboljšali svi ključni bilančni indeksi te “stvorili potrebni pozitivni efekti za nastavak poslovanja” te “organski rast i osvajanje novih tržišta”.

Nasuprot tome, “odgađanje početka procesa restruktur­iranja u smislu optimizaci­je postojeće razine duga društva nepovoljno bi se odrazilo na njegovu stabilnost i konkurentn­ost na domaćem i inozemnom tržištu, a posljedičn­o i na kreiranje dodatnih vrijednost­i za dioničare”.

Prije dokapitali­zacije bi se, međutim, provelo jednostavn­o smanjenje temeljnoga kapitala svođenjem nominalne vrijednost­i dionice sa 50 na 10 kuna.

Drugim riječima, s trenutnih 111 milijuna kapital bi se smanjio na 22,2 milijuna kuna, a većim dijelom to bi smanjenje poslužilo za pokriće gubitaka 16 milijuna kuna iz 2016. te još 52,5 milijuna prenesenih iz prethodnih godina. Preostalih 22 milijuna kuna planiranog smanjenja kapitala preusmjeri­lo bi se u kapitalne rezerve.

Neposredno nakon toga slijedi povećanje kojim će se temeljni kapital gotovo udvostruči­ti, i to sa 22,2 na 43,2 milijuna, izdavanjem novih 2.100.000 dionica. To znači i da će investitor koji će ga osigurati postati 48,6postotnim vlasnikom. Predloženi­m propozicij­ama za tu operaciju predviđeno je da se upis novih dionica obavi po 17,70 kuna odnosno cijeni većoj od nove nominale, pa će se dokapitali­zacijom u kompaniju sliti 37,2 milijuna kuna. Istodobno, sadašnjim dioničarim­a, a među njima je trenutačno pojedinačn­o najveći Nenad Bakić, udjeli će biti približno upola manji nego danas. No, za dioničare je ionako uglavnom važnije koliko vrijedi njihov udjel, a ne koliko postotno iznosi.

Poput mnogih drugih kompanija koje su zbog dugova ušle u predstečaj­nu nagodbu, ni u Varteksu proces restruktur­iranja ne ide baš lako. Tako je, primjerice, Varteks grupa lani smanjila dugoročne obveze sa 147 na 122 milijuna kuna, ali su istodobno kratkoročn­e povećane za približno isti iznos (sa 81 na 107 milijuna). Poslovni prihodi i matičnog društva i Grupe pali su u odnosu na godinu prije (6 i 16 posto), a premda su i poslovni rashodi smanjeni (7 i 13 posto), u konačnici je matično društvo u odnosu na godinu prije smanjilo gubitak, ali je na razini grupe on povećan. Varteks grupa lani je, naime iskazala 15,5 milijuna minusa, dok je godinu prije on iznosio devet milijuna. Financijsk­i rezultat u značajnoj mjeri očito odražava i dalje velik teret financijsk­ih obveza i utoliko je potraga za svježim kapitalom razumljima. va. Investitor­i poput britanske kompanije Valtegra uz i dalje poticajne uvjete na međunarodn­im financijsk­im tržištima očito imaju slobodnoga kapitala koji traži prilike za ulaganja s većim rizicima, ali i prinosi- Inače, na mrežnim stranicama Valtegra sebe i izrijekom predstavlj­a kao “rescue fund”. Usredotoču­ju se, kažu, na spašavanje, stabilizac­iju i rast poslovanja, a kao bitnu značajku ističu brzinu odnosno ubrzane transakcij­e. Tipično za takve igrače, o svojoj misiji govore i drukčijim jezikom od konvencion­alnih investitor­a:

“Ne čitamo pasivno izvješća, zasučemo rukave i idemo na posao. Ulažemo u vas kada se drugi okreću i zatvaraju vrata. Strastveni smo o spašavanju poduzeća i neumorno radimo na operativno­j izvrsnosti”. To će zacijelo uskoro imati priliku pokazati i u Varteksu.

OVAKVI INVESTITOR­I UZ POTICAJNE UVJETE NA MEĐUNARODN­IM TRŽIŠTIMA OČITO I DALJE IMAJU SLOBODNOG KAPITALA KOJI TRAŽI PRILIKE I ZA RIZIČNIJA ULAGANJA

 ??  ??
 ?? MARKO JURINEC/ PIXSELL ?? Financijsk­i rezultati Varteksa odražavaju velik teret obveza
MARKO JURINEC/ PIXSELL Financijsk­i rezultati Varteksa odražavaju velik teret obveza

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia