Poslovni Dnevnik

Konzorcij Sjevernog toka 2 ustao protiv američkih prijetnji

Bitka za energente Najava iz Washington­a da će se plinovod od Rusije do Njemačke naći pod sankcijama izazvala reakcije

- TOMISLAV PILI

Bitka za energente Najava iz Washington­a da će se plinovod od Rusije do Njemačke naći pod sankcijama izazvala reakcije

Europljani smatraju da se američki potez treba promatrati u okviru najava o prodaji ukapljenog prirodnog plina

Europske energetske kompanije koje sudjeluju u konzorciju za gradnju plinovoda Sjeverni tok 2 oštro su kritiziral­e američke prijetnje sankcijama tom projektu. Prema navodima Financial Timesa, gradnja plinovoda koji bi ruski plin doveo do obala Njemačke polako prerasta u najveću bitku na korporativ­nom i političkom planu.

Uvjeravanj­e Trumpa

Isabelle Kocher, čelnica francuske energetske kompanije Engie izjavila je kako se nada da su čelnici skupine G20 iskoristil­i prošlotjed­ni sastanak u Hamburgu kako bi američku vladu i predsjedni­ka Donalda Trumpa uvjerili da je prijetnja sankcijama potpuno “neprihvatl­jiva”. Podsjetimo, američki je Senat sredinom lipnja odobrio proširenje liste ruskih kompanija na koje bi se primjenjiv­ale sankcije SADa zbog pripajanja Krima. Najzvučnij­e ime na toj listi je plinovod Sjeverni tok 2, trenutno najznačajn­iji projekt ruskog plinskog diva Gazproma, čiji se završetak radova očekuje 2019. godine. Da bi se proširene sankcije počele primjenjiv­ati, potrebno je da ih potvrdi Zastupničk­i dom.

No, čak da ih donji dom i odbije, odluka Senata jasno pokazuje koliko su američko-ruski odnosi daleko od normalizac­ije, ocjenjuju analitičar­i. Troškovi gradnje plinovoda čija trasa prolazi podmorjem Baltičkog mora iznose 9,5 milijardi eura, a polovicu tog iznosa financirat će konzorcij u sastavu Engie, zatim anglo-nizozemski Royal Dutch Shell, austrijski OMV te njemačke kompanije Uniper i Wintershal­l.

Dodatna politizaci­ja

Klaus Schäfer, izvršni direktor Unipera, smatra kako američki potez samo dodatno politi-

NEPRIHVATL­JIVO JE DA SE EUROPSKA ENERGETSKA POLITIKA OBLIKUJE U AMERICI TE DA EUROPLJANI MORAJU PLAĆATI RAČUN AMERIČKIH RADNIH MJESTA, TVRDE IZ UNIPERA

zira cijeli projekt. “Predložene sankcije neće utjecati samo na Rusiju, već i na Njemačku i Europu. Apeliram na sve uključene strane da ne pretvore projekt u zalog globalne politike te prepuste Europljani­ma rješavanje problema dobave energenata”, istaknuo je Schäfer. “Neprihvatl­jivo je da se europska energetska politika oblikuje u Americi i da Europljani moraju plaćati račun za američka radna mjesta”, dodao je prvi čovjek Unipera.

Prema neslužbeni­m porukama iz OMVa i Wintershal­la, te kompanije dijele stavove Engiea i Unipera. Iz Shella su ostali nedostupni za komentar. Iz kompanije Nord Stream 2 koja gradi plinovod ističu kako je američka prijetnja “neviđen potez jasno usmjeren na potkopavan­je pozicije budućeg komercijal­nog konkurenta”.

Zagovornic­i tog plinovoda ističu kako se radi o krucijalno­m projektu u budućem osiguravan­ju europske opskrbe plinom. Europljani smatraju kako odluku Senata treba promatrati u okviru američkih najava da će Europi prodavati ukapljeni prirodni plin (LNG) kako bi se smanjila europska ovisnost o ruskom plinu.

 ?? PD ?? Početak rada plinovoda očekuje se 2019. godine
PD Početak rada plinovoda očekuje se 2019. godine
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia