Poslovni Dnevnik

Cafard i Baton neovlašten­o nude trgovanje, kaže Hanfa

////

- TOMISLAV PILI

'Bez papira' Regulator opet upozorio na tvrtke koje nemaju njezino odobrenje

Upozorenje je izdano iako prozvane tvrtke surađuju s tvrtkama s Cipra koje mogu legalno poslovati u RH

Regulator je opet upozorio ulagače na tvrtke koje neovlašten­o pružaju usluga trgovanja financijsk­im instrument­ima, iako prozvane tvrtke surađuju s ciparskim tvrtkama koje su legalizira­le svoje poslovanje na području Hrvatske.

Iz Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa) upozorili su u petak na aktivnosti tvrtki Cafard i Baton Services. Regulator tvrdi da je temeljem svojih nadzornih aktivnosti utvrdio kako osobe zaposlene u Cafardu nude na području Republike Hrvatske usluge inozemnog investicij­skog društva Coverdeal Holdings Ltd. iz Limassola na Cipru (ime bran- da: Globtrex), pri čemu se predstavlj­aju kao zaposlenic­i Coverdeala.

“Cafard nema odobrenje Hanfe za pružanje investicij­skih usluga, kao niti za nuđenje investicij­skih usluga drugih investicij­skih društava na području Republike Hrvatske”, ističu iz Hanfe. Radi o neovlašten­om pružanju usluga, dodaje regulator, unatoč činjenici što je Coverdeal Holdings Ltd. upisan u registar tvrtki iz Europske unije koje mogu neposredno pružati investicij­ske usluge u našoj zemlji.

U slučaju da ulagače netko kontaktira iz Cafarda u vezi trgovanja, iz Hanfe pozivaju da ih o tome obavijeste. Isto vrijedi i za Baton Services koji nudi usluge FxNeta, također iz Limassola. Inače, na FxNet je Hanfa upozorila krajem ožujka, a sada je objavila kako je FxNet od 23. lipnja upisan u registar, pa upozorenje iz ožujdrugo ka prestaje važiti. Iz Batona su za Poslovni dnevnik poručili kako “tvrtka nije više aktivna”, a detaljniji odgovor do zaključenj­a broja nije stigao. U sudskom registru stoji da je Baton i dalje aktivan, a kao osnivač i direktor navodi se mađarski državljani­n Gergely Cseh. Kao osnivač i direktor Cafarda od 6. lipnja navodi se Benjámin Halász, također Mađar. Do komentara iz Cafarda nismo uspjeli doći. Podsjetimo, Hanfa je od 2012. objavila upozorenja za još šest tvrtki.

 ??  ?? Petar Pierre Matek, predsjedni­k Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga
Petar Pierre Matek, predsjedni­k Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia