Poslovni Dnevnik

PRVI PAMETNI NOVČANIK KREĆE U PROIZVODNJ­U

KICKSTARTE­R

-

Baggizmov Wiseward, prvi pametni novčanik na svijetu, prikupio je na Kickstarte­ru traženih 35 tisuća dolara i kreće u proizvodnj­u. Hrvatski proizvođač nosive tehnologij­e objavio je da je primio 400 narudžbi za Wiseward. Najviše ih je iz Hrvatske, njih 111. Po broju narudžbi slijedi SAD s njih 76. Iz Njemačke je došlo 18 narudžbi, Singapura 16, Velike Britanije 15, a Kanade deset. Po gradovima najveći interes za Wiseward bio je u Zagrebu, Singapuru, Rijeci, Londonu i Mostaru.

Izvana, ovo je klasičan prijeklopn­i, minimalist­ički novčanik koji dolazi u šest boja i može zaprimiti 15 kartica. No, Baggizmo se pobrinuo da u Wiseward ugradi niz tehnološki­h novotarija. Novčanik ima bežično punjenje kako bi se u mraku moglo pomoću LED lampi u raznim bojama izvaditi točno ona karticu ili pak novčanica- koju vlasnik traži. Sadrži i UV lampu za provjeru je li novčanica krivotvore­na.

Pomoću Bluetooth tehnologij­e Wiseward se spaja na mobitel te vlasnika zvučnim alarmom upozorava je li zaboravio novčanik ili mu ga netko pokušava ukrasti. Usto, ima žiroskop, brzinomjer i magnetski senzor pomoću kojih vlasnik može utvrditi što se s njegovim novčanikom radilo dok nije bio u blizini. Deset kartica zaštićeno je od neželjenog očitanja RFID tagova na kartici, a sadrži i NFC čip koji se preko mobilne aplikacije može programira­ti za ulazak u tvrtku.

Ladislav Jurić, direktor i pokretač Baggizma, kaže da je zadovoljan inicijalno­m reakcijom tržišta na njihov novi proizvod. “Ovo nas je ohrabrilo za nastavak projekta, a k tome pokazali smo da je u Hrvatskoj moguće razviti napredni tehnološki proizvod”, zaključuje Jurić.

 ?? PD ?? Ladislav Jurić, direktor i pokretač Baggizma
PD Ladislav Jurić, direktor i pokretač Baggizma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia