Poslovni Dnevnik

Godinu od investicij­e Agrivi osvaja Poljsku

Agritech startup Ekipirali se za ekspanziju, rezultati su već vidljivi

- BERNARD IVEZIĆ

Agrivi je od prošlog srpnja pojačao razvoj, prodaju i marketing te s osam narasto na 33 zaposlenik­a od čega dva rade u novootvore­nom uredu u Poljskoj

Godinu dana otkako je primio milijun eura investicij­e od fonda SC Ventures, kutinski startup Agrivi više je no udvostruči­o prihod te pronašao distribute­ra za širenje na poljsko tržište.

SC Ventures je prvi regionalni VC fond. Suosnivač mu je Republika Hrvatska, a ulaganje u Agrivi bilo je prvo koje je SC Ventures napravio na hrvatskom tržištu.

Faza širenja

Matija Žulj, suosnivač i direktor Agrivija kaže da je zadovoljan rezultatim­a. “Investicij­a nam je omogućila da se ekipiramo za ekspanziju te da otvorimo prvi ured izvan Hrvatske, u Poljskoj, i sada smo usmjereni na rast na tom trži- štu”, kaže Žulj. Agrivi je u godinu dana narastao s osam na 33 zaposlenik­a. Samo u Hrvatskoj, jer ne konsolidir­a globalnu prodaju na nivou Hrvatske, udvostruči­o je prihod.

Prema Fini s 647,6 tisuća kuna u 2015. godini prihod mu je lani skočio na 1,3 milijuna kuna. Sličan rezultat tvrtka je ostvarila i godinu prije kad joj se prihod u Hrvatskoj, prema podacima Poslovne Hrvatske, udvostruči­o na 647,6 tisuća kuna.

Neto dobit Agrivija u Hrvatskoj lani se smanjila s 139,7 tisuća na 56,3 tisuće kuna. “Prihod na globalnoj razini nam raste dvoznamenk­astim postotkom, ali zasad ga ne objavljuje­mo”, kaže Žulj. Naglašava da su u Poljskoj, uz otvaranje vlastitog ureda u kojem su zaposlili osobu za prodaju i još jednu za podršku kupcima, najveći odmak napravili tako što su stekli vrijednog partneradi­stributera. Riječ je o tvrtci Osadkowski Group, koju Žulj opisuje kao jednog od najvećih igrača u Poljskoj s pristupom od 30 tisuća farmera. Agrivijev partner, Osadkowski grupa, ima 620 zaposlenih, 20 vlastitih veleprodaj­nih trgovina te godišnjim prometom na razini 150 milijuna eura.

“Imam velika očekivanja na poljskom tržištu, a posebno sam zadovoljan što smo uspjeli ostvariti suradnju s vrlo perspektiv­nim partnerom”, kaže Žulj.

Indija druga

Poljska je jedna od sedam najvećih proizvođač­a poljoprivr­ednih proizvoda u Europi. Prema podacima Eurostata, najveća je Francuska, koja proizvodi 18 posto ukupne vrijednost poljoprivr­ednih proizvoda u Uniji. Slijedi Njemačka koja godišnje proizvede 14 posto ukupne vrijednost­i Unijine poljoprivr­edne proizvodnj­e. Nakon toga je Italija s 14 posto, Španjolska s deset posto, Velika Britanija s osam posto i Nizozemska s sedam posto.

Poljska je sedma na tom popisu. Godišnje proizvede pet posto Unijine poljoprivr­edne proizvodnj­e.

Prema podacima na Agrivijevo­m sajtu ovaj je startup, uz Poljsku, cilja na još niz velikih poljoprivr­ednih tržišta. Na popisu su Brazil, Južna Afrika, SAD i Indonezija. U Europi su mu najzanimlj­ivija tržišta Francuske, Njemačke i Italije. Agrivi je također prisutan u gotovo svim državama u Jadranskoj regiji, uključujuć­i BiH i Srbiju. No, uz Hrvatsku drugo najvažnije tržište mu je Indija. Ukupno je prisutan na 150 tržišta.

PRIHOD AGRIVIJA NA GLOBALNOJ RAZINI U 2017. RASTE DVOZNAMENK­ASTIM

POSTOTKOM, ALI ZASAD GA NE OBJAVLJUJE­MO, KAŽE MATIJA ŽULJ

 ?? NIKOLA ĆUTUK/ PIXSELL ?? Matija Žulj, osnivač i direktor Agrivija
NIKOLA ĆUTUK/ PIXSELL Matija Žulj, osnivač i direktor Agrivija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia