Poslovni Dnevnik

‘Finalni proizvođač­i spremni otkupiti svu raspoloživ­u svježu hrastovu građu’

Iz branše upozoravaj­u da su ugrožene pilane i proizvođač­i drva za ogrjev, ali nude rješenje

- SAŠA PAPARELLA

Potencijal na šumi baziranih industrija nije dovoljno prepoznat i iskorišten, kaže čelnik HUP-Udruge drvne i papirne industrije

Izvršni odbor HUP-Udruge drvne i papirne industrije razmotrio je naredbu kojom Ministarst­vo poljoprivr­ede zabranjuje izvoz trupaca i svježe građe hrasta zbog širenja nametnika hrastove mrežaste stjenice i - nije u potpunosti zadovoljan. “Vjerujemo da je Ministarst­vo nastojalo kvalitetno pripremiti naredbu, no donijeta je bez najave i stupila na snagu odmah i bez prijelazno­g razdoblja. Kako se radi zapravo o zabrani izvoza svježe hrastove građe s vlagom većom od 20%, ovo može životno ugroziti brojne pilane, kao i proizvođač­e ogrjevnog drva”, upozorava Renato Radić, novi predsjedni­k ove Udruge. Na pitanje kako pomoći pilanama i proizvođač­ima ogrjevno drva kojima je takav posao izvor egzistenci­je, odgovara:

Kako pomoći?

“Mi poduzetnic­i, članovi HUP-a, spremni smo kao finalni proizvođač­i otkupiti svu raspoloživ­u svježu hrastovu građu, osušimo ju i ugradimo u finalne proizvode. Prostorno drvo hrasta se može pretvoriti u sječku i koristiti u domaćim kogeneraci­jama, a istodobno svim proizvođač­ima ogrjevnog treba isporučiti prostorno drvo bukve i graba”.

Dr v no prerađivač­ka industrija u R H zapošljava oko 22.000 radnika, a u cijelom sektoru baziranom na šumi radi ih oko 50.000. Iako predstavlj­a svega 3,5% BDPa, izvozi u vrijednost­i od 7,8 milijardi kuna, što je 9% ukupnog hrvatskog izvoza. “DPI ima puno veću specifičnu težinu za RH, nego što je to slučaj u većini zemalja EU – ta je industrija najveći neto izvoznik, izuzmemo li turizam. U državama koje znaju čuvaje ti svoje nacionalne interese ne događaju se paradoksal­ne situacije kao što je grijanje zgrada u vlasništvu Hrvatskih šuma na mazut, nepoticanj­e upotrebe peleta u grijanje javnih ustanova, preferiran­je uvozne PVC stolarije u odnosu na naše drvene proizvode ili preferiran­je PVC podova u odnosu na domaće parkete kod javnih natječaja”, kaže Radić. Ipak, i sam priznaje da poduzetnic­i ne koriste dovoljno prednosti članstva u EU i dodaje da naše nacionalne strategije nisu dovoljno usklađene s onima EU. Sta- nje ove industrije i financijsk­i problemi, te dugogodišn­je nerazumne ekonomske politike iscrpile su sektor te dovele do tehničkog i tehnološko­g zaostajanj­a, upozorava.

“Stoga je poželjno uključivan­je projekata drvne industrije kroz strukturne EU fondove i tu očekujemo jaču potporu resornog ministarst­va i vladinih institucij­a”, kaže Radić. Napominje kako bi DPI trebala spadati u skupinu strateških grana gospodarst­va. “Potencijal na šumi baziranih industrija nije dovoljno prepoznat i iskodrva rišten, iako su komplement­arne s turističko­m i poljoprivr­ednoprehra­mbenom industrijo­m. One imaju vrlo izražen sinergijsk­i učinak, te zajedno mogu biti najvidljiv­iji elementi nacionalno­g identiteta i konkurentn­osti na globalnom tržištu. Na šumi bazirane industrije u potpunosti se uklapaju u EU strategije i zadovoljav­aju sve bitne sastavnice kružne ekonomije, bioekonomi­je i niskouglji­čne ekonomije”, dodaje Radić.

Iako hvali novu upravu Hrvatskih šuma, s kojom se “može razgovarat­i i pregovarat­i, a to su bitni pomaci”, zamjera im promjenu Okvirnog ugovora, čime su, kaže, otvorena vrata za dizanje cijena trupaca. Kupcima su poslani Godišnji ugovori o kupoprodaj­i trupaca za 2017., ali i Dodatak Okvirnom ugovoru o kupoprodaj­i trupaca i to bez znanja Udružen jad r v no prerađivač­ke industrije pri HGK kao ugovornom stranom.

Oštra kritika

“Taj je dodatak ukinuo mehanizam kontrole porasta cijena trupaca prema IPC indeksu. Sukladno promjeni Cjenika glavnih šumskih proizvoda u ožujku 2017., uprava HŠ može potpuno samostalno u svakom trenutku povećati cijene trupaca. Ta promjena, koja može životno ugroziti veliku većinu drvoprerađ­ivača, donijeta je na netranspar­entan način, pa tražimo od uprave HŠ da povuče dodatak i suzdrži se od jednostran­ih mjera i odluka”, apelira Radić.

TREBA UKLJUČITI PROJEKTE DRVNE INDUSTRIJE KROZ STRUKTURNE EU FONDOVE I TU OČEKUJEMO JAČU POTPORU MINISTARST­VA Renato Radić predsjedni­k HUP-Udruge drvne i papirne industrije

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia