Poslovni Dnevnik

Za 35 traktora Hittneru od Hrvatskih šuma 29 mil. kuna

Hrvatski proizvod Čak 80 posto dijelova strojeva iz Bjelovara domaće je radinosti

- DARKO BIČAK

Bjelovarsk­a tvornica traktora Hittner isporučila je početkom mjeseca Hrvatskim šumama 35 zglobnih traktora ukupne vrijednost­i 29 milijuna kuna. Kako su izvijestil­i iz Hrvatskih šuma (HŠ), ugovor o kupnji traktora je realiziran preko financijsk­e tvrtke SG Leasing.

Posao su sklopili vodeći ljudi ovih tvrtki pa je tako uime HŠa ugovor potpisao predsjedni­k Uprave Ivan Pavelić, dok je iz Hittnera svoj potpis dao direktor tvrtke Stjepan Hittner. Pavelić je tom prigodom istaknuo kako je tvrtka Hittner odabrana putem javnog natječaja te kako ovi traktori u potpunosti zadovoljav­aju potrebe Šuma. Dodao je da su HŠ zadovoljne dosadašnjo­m suradnjom s tvrtkom Hittner te najavio da je u planu i obnavljanj­e starijih strojeva uz pomoć Hittnerove tehnologij­e i stručnjaka. To je posebno bitno jer gotovo 95 posto strojeva Hrvatskih šuma nosi pot- pis bjelovarsk­e tvornice. Zadovoljst­vo je iskazano i potpisivan­jem ugovora o servisiran­ju, a u planu je i obnavljanj­e starih strojeva uz pomoć Hittnerovi­h stručnjaka.

Hrvatske šume ostvarile su u 2016. dobit od 174,8 milijuna kuna. Investicij­e su im lani iznosile 125 milijuna kuna, od čega 40 milijuna kuna u šumske ceste, a 67 milijuna kuna u strojeve i opremu. Ovim poslom zadovoljni su i u Hittneru čiji direktor istaknuo da stalno razvijaju nove koncepte prilagođen­e šumama u našoj zemlji.

Prvi šumski traktori iz Hittnera su izišli prije 17 godina, a godišnje proizvedu 70ak komada. Uvijek rade za poznatog kupca, a gotovo polovica produkcije završi u izvozu, uglavnom na tržištama Mađarske, Austrije, Italije, BiH, Češke, Slovačke i Poljske. Čak 80 posto Hittner traktora je domaći hrvatski proizvod, a uvoze se motori i hidraulika.

 ??  ?? Stjepan Hittner, direktor tvrtke iz Bjelovara
Stjepan Hittner, direktor tvrtke iz Bjelovara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia