Poslovni Dnevnik

Pejović osnovao novu zrakoplovn­u tvrtku u Crnoj Gori

Pravi cilj Vlasnik KAP-a, Uniproma, Rudnika boksita i tri hotela zapravo želi preuzeti Montenegro Airlines

-

Veselin Pejović ima 51 posto dionica u kompaniji Crna Gora Airways, ostatak drže dva Iranca, a prvi letovi bit će za Teheran i Bliski istok

Osnivanje još jedne zrakoplovn­e kompanije u Crnoj Gori utjecat će na poslovanje Montenegro Airlinesa (MA), slažu se sugovornic­i lista Dan, koji je prvi u Crnoj Gori otovorio temu o vrlo značajnom poslovnom potezu jednog od najvećih domaćih poduzetnik­a.

Zrakoplovn­u tvrtku Crna Gora Airways krajem svibnja osnovao je Veselin Pejović, vlasnik tri hotela, proizvođač­a aluminija KAP, Rudnika boksita i Uniproma. I jasno je da je glavni razlog Pejovićeve inicijativ­e želja da što je moguće više iskoristi kapacitete svojih hotela Tara, Budva i Ziya.

Prema podacima iz crnogorsko­g središnjeg registra gospodarsk­ih subjekata, Pejović je zrakoplovn­u kompaniju registrira­o 30. svibnja i u njoj ima 51% udjela. Njegovi partneri u toj kompaniji su Iranci Alireza Atašzereh i Mohamed Kadivar, koji imaju po 24,5% udjela. Kompanija je registrira­na za zračni prijevoz putnika, s ukupnim kapitalom od jednog eura.

Spuštanje cijene

Atašzereh, koji ima dugogodišn­je iskustvo u zračnom prometu, bit će izvršni direktor kompanije. Prema pisanju crnogorski­h medija, Iran je prepoznat kao zanimljivo tržište, a novoosnova­na kompanija će olakšati dolazak gostiju iz te države i regije Bliskog istoka, dok je nacionalna kompanija Montenegro Airlines ranije planirala čarter letove do Teherana.

Prema saznanjima Dana, Pejovićeva kompanija će iznajmljiv­ati zrakoplov Airbus 320 sa 150 sjedišta, čiji mjesečni najam stoji oko 300.000 eura. Ekonomski analitičar Siniša Lekić je rekao za taj list da otvaranje svake nove kompanije, s ekonomskog gledišta, govori da tržište postoji, da je urađena feasibilit­y studija i da je ekonomsko ozračje povoljno.

“Ulazak još jedne zrakoplovn­e kompanije imat će negativan utjecaj na MA, a pozitivan za pojedince. MA se očigledno priprema prodaja i konkurenci­jom se želi još više srozati ionako loše poslovanje nacionalno­g zračnog prijevozni­ka kako bi se cijena spustila na najnižu moguću. Takav je bio slučaj i s KAPom, kojeg je kupio upravo Pejović”, rekao je Lekić. Preme njegovim riječima, vlada jedva čeka da se riješi MA, ali o tome ne žele govoriti dok traje turistička sezona. Ustvrdio je i da sigurno postoji i neki dodatan razlog zbog kojeg je Pejović osnovao zrakoplovn­u kompaniju, osim dovođenja gostiju iz Irana.

“Osnivanjem zrakoplovn­e kompanije Pejović zapravo cilja na MA. Slična situacija je bila i s KAP-om. Njegov Uniprom se također bavio aluminijem, kao i KAP koji je imao golemi dug, nakon čega mu je smanjena vrijednost, uveden stečaj, imovina stavljena na prodaju i na kraju ga je dobio za 28 milijuna eura koje nije ni uplaza

tio. Tako može biti i sa MA. Očito da zna kako ide ta procedura”, objasnio je Lekić.

“Sam naziv kompanije daje nam povoda da kažemo kako Pejović ima namjeru jednog dana zamijeniti MA”, objašnjava Lekić.

Stručnjak EU veleposlan­stva za Berlinski proces Zapadni Balkan Rajko Uskoković smatra da osnivanje nove zrakoplovn­e kompanije neće loše utjecati na poslovanje MA.

“Trenutni nedostatak kapaciteta, tj. manjak aviona, s čime se sučeljava MA i treba podršku u novim kapaciteti­ma. Nisam upoznat s budućom flotom Crna Gora Airwaysa, ali očekuvesti­tori jem da će razvijati destinacij­e od značaja za razvoj turizma u CG”, rekao je Uskoković.

Buduća destinacij­a Iranaca

“Teheran će se svakako naći na popisu budućih destinacij­a jer je u Hrvatskoj sve veći broj turista koji dolaze iz Irana. Prirodno je da sljedeća destinacij­a iz regije bude Crna Gora.

Budući da MA nema više raspoloživ­ih zrakoplova, realno je da CG Airways bude nositelj tih letova”, zaključio je Uskoković, dodajući da Crna Gora ne smije dopustiti da ostane bez zrakoplovn­e kompanije koja preveze 500.000 putnika

godišnje.

 ??  ??
 ?? PD ?? Montenegro Airlines već dugo loše posluje
PD Montenegro Airlines već dugo loše posluje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia