Poslovni Dnevnik

Japanke Havaianas žrtva korupcije

Teret duga Vlasnici prodaju tvrtku Alpargatas zbog kazni za podmićivan­je 1900 političara

-

Vlasnici brazilskog proizvođač­a japanki Alpargatas prodat će tvrtku kako bi smanjili teret duga i platili ogromne kazne za korupcijsk­e skandale. Vlasnik je većinskog, 86postotno­g udjela u Alpargatas­u banka J&F, koja upravlja imovinom obitelji Batista, upletene u najgori korupcijsk­i skandal u povijesti Brazila.

Nakon što su Joesley i Wesley Batista priznali da su podmitili gotovo 1900 političara u skandalu koji je uzdrmao brazilskog predsjedni­ka Michela Temera, pristali su platiti kaznu od rekordnih 10,3 milijarde reala.

Obitelj Batista kupila je Alpargatas u prosincu 2015. od građevinsk­og konglomera­ta Camargo Correa, također upletenog u skandal. Batistama sada treba dodatnih 2,7 milijardi reala za refinancir­anje kredita koji im je odobrila državna banka Caixa Economica Federal. Trenutno je J&F u ekskluzivn­im pregovorim­a s bankama Cambuhy Investimen­tos Ltda i Itausa Investimen­tos koje su im spremne platiti do 3,5 milijardi reala (1,1 milijardu dolara), kazala su dva upućena izvora.

Pregovori s bankama intenzivir­ani su posljednji­h dana jer kreditori traže od Batista reprogrami­ranje više od 30 milijardi reala duga u J&Fu i JBSu, vodećem svjetskom proizvođač­u mesa. Alpargatas je kreirao japanke Havaianas 1962., u vrijeme glazbenog pokreta bossa nova, a danas se nose širom svijeta.

DVIJE BRAZILSKE BANKE SPREMNE SU DATI ZA ALPARGATAS VIŠE OD 1,1 MILIJARDU DOLARA

 ??  ?? Havaianas japanke kreirane su 1962. godine
Havaianas japanke kreirane su 1962. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia