Poslovni Dnevnik

COSCO postaje 3. svjetski brodar

Preuzimanj­e Ponuda za hongkonški Orient

-

Kineski prijevozni­k nudi 6,3 milijarde dolara čime bi u floti imao preko 400 brodova, nakon Maerska i MSC-a

Najveća kineska brodarska tvrtka COSCO namjerava kupiti konkurents­ku hongkošku kompaniju Orient Overseas Internatio­nal Ltd. (OOIL) za 6,3 milijarde dolara, čime bi COSCO postao treća najveća svjetska brodska kompanija, s više od 400 velikih brodova. Većinski vlasnik OOILa je prihvatio ponudu, iako je za prodaju još potrebno odobrenje regulatora.

To bi bilo posljednje u nizu spajanja, čime bi vodećih šest svjetskih brodarskih kompanija kontrolira­lo gotovo dvije trećine tržišta. Prema podacima Alphaliner­a, OOILova podružnica OOCL je trenutno sedma najveća brodarska linija na svijetu, s udjelom od 3,2 posto na globalnom tržištu.

Obitelj prvog guvernera Hong Konga Tung Cheehwa osnovala je OOIL te još drži 69 posto udjela u kompaniji. Oni su prihvatili ponudu, no još je potrebno odobrenje dioničara COSCA, kao i američkog i kineskog re- gulatora. Ako dođe do sklapanja posla, COSCO Shipping će postati treća najveća linija kontejners­kih brodova na svijetu, nakon danskog Maersk Linea i švicarske Mediterran­ean Shipping Company (MSC).

Međutim, preuzimanj­e OOILa pokazuje i kako hongkonška luka - nekad glavni ulaz u Kinu gubi utakmicu od kineskih luka. Prekapacit­iranost i usporavanj­e potražnje doveli su do velikih promjena u brodarskoj industriji. Korejski brodarski div Hanjin prošle je godine podnio zahtjev za stečaj, dok je francuski CMA CGM kupio singapursk­i Neptun Orient Lines.

 ?? REUTERS ?? Većinski vlasnik Orient Overseasa prihvatio je ponudu
REUTERS Većinski vlasnik Orient Overseasa prihvatio je ponudu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia