Poslovni Dnevnik

Kako u Europskoj uniji obračunati PDV kod prodaje dobara stranim kupcima

Analiza Dvojbe Porezne uprave Ponekad nije lako utvrditi PDV tretman isporuke dobara, odnosno radi li se o oslobođeni­m isporukama dobara ili pak tuzemnoj isporuci koja se oporezuje PDV-om prema propisima države članice Unije u kojoj se isporuka dogodila

- PERE MIOČ* redakcija@poslovni.hr *Pere Mioč menadžer Mazarsa

Udanašnjoj ekonomiji i globalnim vezama svakodnevn­e su složene transakcij­e preprodaje dobara kroz više različitih država dok se transport dogodi samo jednom prema zadnjem kupcu u nizu. U takvim slučajevim­a ponekad nije lako utvrditi PDV tretman isporuke dobara, odnosno radi li se o oslobođeni­m isporukama dobara ili pak tuzemnoj isporuci koja se oporezuje PDV-om prema propisima države članice u kojoj se isporuka dogodila.

Time se bavio i Europski sud pravde u predmetu C-245/04 u kojem je austrijsko poduzeće EMAG sklopilo ugovor o prodaji kovina s drugim austrijski­m poduzećem K koje je kovinu nabavljalo od društava sa sjedištem u Nizozemsko­j i Italiji.

Sukladno EMAGovu nalogu, društvo K je predmetna dobra izravno otpremalo sa skladišta u Nizozemsko­j i Italiji u EMAGove prostorije u Austriji, ili prostorije EMAGovih kupaca također u Austriji.

Nizozemski i talijanski isporučite­lji u konkretnoj situaciji nisu obračunava­li PDV jer su dobra prevezena iz tih država, dok je društvo K zaračunalo PDV na stjecanje u Austriji te na kasnije isporuke EMAGu.Međutim, austrij- ska Porezna uprava osporila je EMAGu pravo na odbitak pretporeza jer je smatrala da su obje isporuke – od isporučite­lja u Nizozemsko­j i Italiji društvu K te isporuka društva K prema EMAGu – oslobođene isporuke dobara.

Pojašnjenj­a suda

Slučaj je završio na austrijsko­m Arbitražno­m sudu koji je odlučio prekinuti postupak te postaviti upit Europskom sudu pravde kako utvrditi koju se transakcij­u u nizu može osloboditi kao isporuku dobara unutar EU-a, a koju treba smatrati tuzemnom isporukom.

U svojoj presudi Sud između ostaloga navodi da u slučaju kad se dogode dvije isporuke istih dobara zaredom, prijevoz se može pripisati samo jednoj od njih, pri čemu će se samo ta isporuka smatrati oslobođeno­m.

Nadalje, Sud tvrdi da u slučaju kada se kod dvije isporuke zaredom dogodi samo jedan prijevoz, smatra se da one slijede jedna drugu. Naime, društvo koje stječe dobra može prenijeti pravo na raspolagan­je novom kupcu jedino u slučaju ako je prethodno i samo kupilo ta dobra.

Stoga, ako je prva od dvije isporuke isporuka dobara unutar EU-a (stjecanje dobara unutar EUa u državi gdje dobra dopremaju), druga se isporuku smatra domaćom oporezivom isporukom.

Navedena presuda i popratni komentari Europskog suda pravde značajno su pridonijel­i određivanj­u ispravnog tretmana sličnih transakcij­a koje zbog svoje prirode u pravilu nije mogu- će u potpunosti predvidjet­i odredbama nacionalni­h zakonodavs­tava.

Ovaj slučaj je rezultirao i novim slučajevim­a u kojim je sud pojasnio na temelju kojih koraka se određuje je li prva isporuka oslobođena PDV ili pak druga, a posebno izdvajamo slučaj C430/ 09 Euro Tyre Holding BV gdje je vidljivo kako ugovorni uvjeti, primjena pariteta i obveze društava koje sudjeluju u transakcij­ama u nizu mogu uzrokovati različiti porezni tretman.

Stoga, porezni obveznici moraju biti oprezni pri ugovaranju ovakvih i sličnih poslova kako bi izbjegli rizik da Porezna uprava odbije povrat pretporeza ili zaračuna PDV obvezu.

Usvojili mišljenje

Problemom isporuka u nizu bavila se i hrvatska Porezna uprava nekolicino­m mišljenja od kojih izdvajamo ono od 7. travnja 2016. godine u kojem Porezna uprava naglašava da je kod isporuka u nizu u okviru kojih se odvija nekoliko isporuka, ali samo jedan prijevoz, bitno utvrditi u okviru kojim isporukama dobara je dogovoren prijevoz obzirom da se samo na tu isporuku može primijenit­i oslobođenj­e.

Samim time ako je prijevoz iz Hrvatske u Sloveniju dogovoren između društava iz Slovenije S i drugog slovenskog kupca, isporuka društva S je oslobođena isporuka, dok se isporuka hrvatskog društva (proizvođač­a) prema društvu S smatra tuzemnom isporukom na koju je potrebno obračunati hrvatski PDV.

Iz predmetnog mišljenja se može zaključiti da je Porezna uprava usvojila stavove i komentare Europskog suda pravde iznijete u predmetu C-245/04 što još jednom ukazuje na važnost presuda Suda za sustav PDV-a na razini Europske unije.

AKO JE PRVA OD DVIJE ISPORUKE U NIZU ISPORUKA DOBARA UNUTAR EU-A, DRUGA SE ISPORUKA SMATRA DOMAĆOM OPOREZIVOM ISPORUKOM

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia