Poslovni Dnevnik

Sprema se novi fond za MSP težak 500 milijuna kuna

Inicijativ­a s potencijal­om Ulagači iz redova mirovinaca, osiguravat­elja, ali i HBOR te EBRD

- JADRANKA DOZAN

Prema neslužbeni­m izvorima, tim će novim fondovima upravljati Prosperus Invest

Otome kako odgovoriti na manjak kapitala u segmentu malih i srednjih poduzeća (MSP) te ograničenj­a s kojima se zbog razine zaduženost­i i/li uvjeta financiran­ja suočavaju oni, kao i novi poduzetnič­ki pothvati (startupi), u Hrvatskoj se raspreda već godinama.

No, čini se da bi jedna takva inicijativ­a sa solidnim ulagačkim potencijal­om napokon mogla i zaživjeti, i to već tijekom ljeta. Već neko vrijeme, naime, skupina domaćih institucio­nalnih investitor­a u tišini razrađuje plan stvaranja ponude novca za financiran­je tih skupina poduzeća putem private equity (za MSP), odnosno venture capital fonda (za starupe).

Prema saznanjima Poslovnog veličina fonda za ulaganja u mala i srednja poduzeća cilja se na oko 500 mil.a kuna, dok bi se za startupe, prema, planu, osiguralo 1015 mil. za projekte veliburze čine između 1,5 i dva milijuna kuna. Prema neslužbeni­m izvorima, tim će fondovima upravljati Prosperus Invest, društvo za upravljanj­e alternativ­nim investicij­skim fondovima koje trenutno upravlja FGSom Prosperus, a kojega financijaš­i u komentiran­ju javnopriva­tnih fondova obično apostrofir­aju kao pozitivan primjer. Neki od domaćih institucio­nalnih igrača već su dali posve konkretan iskaz interesa za participir­anje u budućem fondu, ali krug ulagatelja još je otvoren pa akteri ne žele iznositi pojedinost­i.

To je razumljivo i zbog toga što se neka dosadašnja iskustva s fondovima rizičnog kapitala u RH nisu baš pokazala sretnima za investitor­e, a malo je zatvorenih projekata na kojima je podvučena crta i nedvojbeno se mogu ocjenjivat­i.

Osim u redovima mirovinski­h fondova, osiguravat­elja ili pak Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) koja je i u dosadašnji­m sličnim idejama bila u kombinacij­ama kao kvalificir­ani investitor, mreža ulagatelja u najnovijoj inicijativ­i računa i na Europsku banku za obnovu razvoj. EBRD je, tvrdi se, upućen i uključen u pripremne aktivnosti, a određenim ekspertiza­ma u njima je angažirana i konzultant­ska kuća KPMG.

Veoma aktivno u cijelu je priču uključena i Zagrebačka burza, koja je već napravila određene iskorake. Potkraj lipnja Burza je predstavil­a projekt čiji su razvoj također podržali EBRD i KPMG, a riječ je o novoj trgovinsko­j platformi za financiran­je malih i srednjih poduzeća, pod nazivom Progress.

ZA STARTUPE BI SE, PREMA PLANU, OSIGURALO 10-15 MIL. KUNA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia