Poslovni Dnevnik

Zbog čišćenja bilanci krediti u padu, ali se i sve više traže

Topi se dug Ukupni plasmani u svibnju 3,9 posto manji nego godinu dana ranije

-

Topi se dug Ukupni plasmani u svibnju 3,9 posto manji nego godinu dana ranije

Međugodišn­ja stopa rasta potraživan­ja banaka od stanovništ­va i poduzeća dosegnula je 1,6 posto

Nakon krize koja je smanjila potražnju, sada je glavni pokretač pada kredita banaka prodaja loših plasmana. Ukupni krediti iznosili su u svibnju 256,4 milijarde kuna, 1,2 posto manje na mjesečnoj i 3,9 posto manje na godišnjoj razini, a pad je prvenstven­o posljedica prodaje plasmana, najvećim dijelom u korporativ­nom portfelju, navodi se u analizi Privredne banke Zagreb (PBZ).

Potonuće kredita tvrtkama

Tako je međugodišn­ja stopa pada kredita u svibnju ubrzala na 3,9 posto, dok je mjesec dana na prije podatke iznosila Hrvatske2,6 posto,o,piosvrnana­rodne pišu analitičar­i te banke u osvrtu banke (HNB).

Krediti nefinancij­skim - društvima u svibnju - su pritom potonuli za 4,9 posto na godišnjoj razini, uslijed prodaje dijela portfelja. Krediti - za obrtna sredstva pali su za 10,4 posto, dok investicij­ski,cijski, nakon dvomjesečn­og rasta,asta, bilježe pad od 2,3 posto. KreKrediti za ostale namjene ostvarili su rast od 1,4 posto, navodi se u analizi.

Dodaje se da krediti kućanstvim­a u svibnju ponovo bilježe negativan trend, pad od 0,8 posto na godišnjoj razini, što je posljedica kako prodaje portfelja, tako i izraženog jačanja kune, s obzirom da je tečaj eura prema kuni bio niži za 0,9 posto na godišnjoj razini. Stambeni su krediti pali za 1,7 posto na godišnjoj razini, no pritom su kunski stambeni krediti porasli za 53,4 posto. Istovremen­o se zaduženost središnje države kod banaka zadržala na znatno nižoj razini, odnosno oko 7,4 posto nižoj na godišnjoj razini.

“I dok je volumen kredita zbog čišćenja bilanci u padu, podaci o transakcij­ama znatno su optimistič­niji i pokazuju da potražnja privatnog sektora za kreditima jača, pa je tako krajem svibnja međugodišn­ja stopa rasta potraživan­ja banaka od kućanstava i nefinancij­skih društava dosegnula 1,6 posto”, navodi se u analizi PBZ-a.

Sve manje štednje

Pritom je rast potraživan­ja banaka od nefinancij­skih društava, nakon 0,7 posto u travnju, u svibnju ubrzao na 1,1 posto, dok je stopa rasta potraživan­ja od kućanstava nastavila uzlazni trend i dosegnula 1,9 posto.

U analizi se navodi i da je rast depozita u svibnju usporio na 2,4 posto na godišnjoj razini, ponajprije zbog bitno sporijeg rasta depozita kućanstava. Ti depoziti u svibnju bilježe rast od niskih 0,3 posto na godišnjoj razini, međutim kad se isključi utjecaj promjene tečaja, rast doseže oko jedan posto.

“PPovećanje depozita kućanstava ćanstkućan­stavata je, međutim, uglavnom nomuglavno­mm rezultat rasta sredstava na transakcij­skim računima, maračunima, dok su devizni štedni i ooročeni depoziti nastavili linastavil­i ppadati, pa je krajem svibnja njsvibnja eurska štednja bila niža žaniža za oko 400 milijuna eura raeura u usporedbi s krajem 202016.”, ističu analitičar­i PBZ-aa. Dodaju i kako depoziti tidepoziti nefinefina­ncijskih društava nastavljaj­ulj robustan rast s početkom sezone i u svibnju bilježe međugodišn­ju stopu rasta od 8,5 posto.

Što se tiče ostatka ove godine, u PBZu očekuju da će se nastaviti ovi trendovi, kako u pogledu kreditiran­ja, tako i prodaje loših kredita.“U nastavku godine očekujemo zadržavanj­e potražnje privatnog sektora u skladu s rastom ekonomske aktivnosti, kao i nastavak procesa prodaje i otpisa neprihoduj­ućih potraživan­ja, pa procjenjuj­emo da će stopa rasta kredita ostati negativna i kretati se oko minus jedan posto na godišnjoj razini”, zaključuje se u analizi PBZ-a.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia