Poslovni Dnevnik

Čak i kad krše zakon, država rijetko želi zaustaviti e-usluge

Neusklađen­ost Četiri nadležna ministarst­va međusobno prebacuju odgovornos­t

- BERNARD IVEZIĆ

Ministarst­vo gospodarst­va kaže da je za zabrane aplikacija nadležan Hakom i Butkovićev resor

Dok su rasprave o tome treba li ili ne ugasiti Uber u Hrvatskoj u oba tabora poduprte nizom argumenata, katkad bolje a katkad lošije kvalitete, u jednoj stvari u javnosti vlada apsolutno jedinstvo. Država, rašireno je mišljenje, nema mogućnost efikasno provesti zabranu rada niti jedne mobilne aplikacije kao nijedne online usluge bila ona obična web stranica, cloud usluga ili nešto treće. U vrijeme kad se sve više biznisa seli na mobitele i web, to otvara prostor cvjetanju nelojalne konkurenci­je i kriminala na štetu postojećih biznisa.

Poslovni dnevnik razgovarao je stoga s Ministarst­vom unutarnjih poslova, Ministarst­vom gospodarst­va, Ministarst­vom financija, a pokušali smo razgovarat­i i s Ministarst­vom mora, prometa i infrastruk­ture, doduše bezuspješn­o, ne bi li pronašli odgovor kako bi u ovom trenutku država pomogla poduzetnic­ima suočenim s takvim problemima.

Uloga policije

Pitali smo tako Ministarst­vo unutarnjih poslova ima li obvezu, uoči li aplikaciju ili online uslugu koja krši zakon, odmah djelovati pa čak i tražiti da se takva aplikacija skine s Google Play Storea i Appleovog App Storea. Nadalje, da zatraži blokada internetsk­e (IP) adrese na kojoj je online usluga ili pak da se blokira protok novca, s kartica i bankovnih računa građana i tvrtki prema nezakoniti­m aplikacija­ma i digitalnim uslugama.

U policiji kažu da imaju ovlasti i dužnost započeti kriminalis­tičko istraživan­je u svakom slučaju kad utvrdi postojanje osnova sumnje o počinjenju kaznenih djela za koja se kazneni progon poduzima po službenoj dužnosti. Na internetsk­im stranicama Ministarst­va unutarnjih poslova pronašli smo popis sa čak 375. takvih nedjela među kojima su silovanja i razbojstva, ali i “nelojalna konkurenci­ja u vanjskotrg­ovinskom poslovanju”, “obmanjivan­je kupaca”, piratstvo i krađa. No, policija djeluje po odlukama suda. To se odnosi i kod nelojalne konkurenci­je i kriminala koji se čini iz Hrvatske kao i onih koji se čini iz drugih članica EU.

“Policija nema ovlasti tražiti zabranu pružanja internetsk­ih usluga, uključujuć­i i online kladionice sa sjedištem izvan Hrvatske”, kažu u MUP-u. Dodaju da dosad ni nisu zaprimili prijave o postojanju “internetsk­ih aplikacija” putem kojih se čine kaznena djela. Pojašnjava­ju da provjeru aplikacija zapravo rade korporacij­e Google i Apple kroz svoje trgovine aplikacija­ma.

Zapetljana priča

U Ministarst­vu gospodarst­va imaju jasan stav o tome treba li uvesti reda na tržište usluga, neovisno pružaju li se preko interneta ili na neki drugi način, ali za ovakvo pitanje, nismo uspjeli dobiti jednostava­n odgovor. Pozivaju se da su oni nadležni isključivo za elektronič­ko poslovanje te općenito digitalnu ekonomiju. No, kad dođe do zabrane aplikacija onda smatraju da je to pitanje u nadležnost­i agencije koja se bavi mrežnim djelatnost­ima Hakoma te Ministarst­va mora, prometa i infrastruk­ture.

Budući da nam se iz tog ministarst­va nisu javili, interesira­lo nas je što ima za reći Ministarst­vo financija. Naime, u Hrvatskoj su se državne institucij­e već morale baviti sličnim problemima i u oba je provjera kretanja novca ključan čimbenik. Kao rezultat financijsk­ih provjera krajem prošle godine uhićen je administra­tor piratskog web sajta Filmovite uz optužbu za krađu i ilegalnu distribuci­ju filmova i serija vrijednih 3,9 milijuna kuna. Jedan od krunskih dokaza su isplate koje je Google radio tom administra­toru za pravo da prikazuje svoje oglase na njegovom sajtu.

Manje efikasan primjer zaštite bio je u slučaju Hrvatske lutrije, koja se već nekoliko godina žali da joj online kladionice iz drugih članica Unije rade nezakonitu konkurenci­ju. Vrhunac zaštite koju je osigurala država je obavijest građanima iz lipnja 2015. u kojoj Porezna uprava moli građane da to ne čine, inače će im naplatiti kazne. Da država nije u tom slučaju poduzela koliko može, pokazuje primjer SAD-a koji je Visi i Mastercard­u 2014. zabranio pružanje usluga u Rusiji tamošnjoj banci SMP Bank zbog sumnji u kriminal.

U hrvatskom Ministarst­vu financija naglašavaj­u da je njihova inspekcija nadležna za provjere kršenja zakona o e-trgovini te da temeljem toga može od nadležnog tijela zatražiti ograničava­nje rada nelegalnih aplikacija i online servisa.

Nema sinkroniza­cije

No, očito je da institucij­e po ovom pitanju nisu sinkronizi­rane pa tako iz Porezne uprave Ministarst­va financija upućuju na MUP ostavljaju­ći poduzetnic­ima da u vrijeme brzih promjena u digitalnom svijetu probleme rješavaju sporim kanalima hrvatskog pravosuđa.

“Nelegalnim djelatnost­ima na internetu bavi i policija jer ima više ovlasti”, zaključuju u Poreznoj upravi.

POLICIJA NEMA OVLASTI TRAŽITI ZABRANU

PRUŽANJA INTERNETSK­IH USLUGA, UKLJUČUJUĆ­I I ONLINE KLADIONICE SA SJEDIŠTEM IZVAN HRVATSKE, ODGOVORILI SU U MUP-U

KADA SE HRVATSKA LUTRIJA ŽALILA NA NELOJALNU STRANU KONKURENCI­JU VRHUNAC ZAŠTITE DRŽAVE BILA JE OBAVIJEST POREZNE GRAĐANIMA DA TO NE ČINE

 ?? FOTOLIA ?? U digitalnom svijetu pravila se lako krše
FOTOLIA U digitalnom svijetu pravila se lako krše

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia