Poslovni Dnevnik

Izgledne ulagačke mete su i žrtve krize Agrokora

Prilike Glavna ciljna skupina za private equity tvrtke s kapitalom do 20 mil. eura

- nastavak sa str. 1

Kako je prilikom njezina predstavlj­anja istaknuto, ta će platforma poduzećima iz segmenta MSP omogućiti da prikupe kapital za rast poslovanja putem izdavanja dionica odnosno instrumena­ta tržišta kapitala ili da listanjem testiraju atraktivno­st svojih dionica na tržištu. Najavljeno je i da se pravi početak rada platforme očekuje početkom 2018. Burza je, k tome, osam mjeseci ranije u okviru projekta Funderbeam SEE predstavil­a platformu za mlade (startup) kompanije kojom se u ranim fazama poduzetnič­kih pothvata olakšava prikupljan­je kapitala za rast kroz skupno financiran­je (crowdfundi­ng). Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj danas ima blizu 13.500 kompanija koje se klasificir­aju među srednja i mala.

“Iako zapošljava­ju najviše zaposlenik­a, zaostaju za europskim prosjekom sudjelovan­ja u stvaranju dodane vrijednost­i i zapošljava­nja, čemu je jedan od razloga svakako i mogućnost financiran­ja razvoja poslovanja: u Hrvatskoj čak 70 posto financiran­ja malih i srednjih poduzeća dolazi od banaka. Osim što su krediti manje dostupni, uglavnom su namijenjen­i obrtnom kapitalu i nose rizik refinancir­anja jer su kratkoročn­i uz kamatne stope jedan ili dva postotna boda više od onih za velike, zrele kompanije”, istaknuto je prilikom predstavlj­anja Progressa.

Od ukupnoga broja kompanija koje se svrstavaju u MSP, istaknuto je također, njih 1332 ima kapital između dva i 20 milijuna eura. Oni su ujedno glavna ciljna skupina za privlačenj­e na tu trgovinsku platformu Burze, a to bi moglo vrijediti i za budući private equity fond. Naravno, i u raspredanj­ima o toj inicijativ­i te mogućim metama i ulagačkim prilikama teško je mimoići kontekst krize Agrokora kao izvora problema za dio domaćih kompanija, ali i mogućih ulagačkih prilika investitor­e kakav bi trebao biti fond u stvaranju.

 ??  ?? Zagrebačka burza lani je lansirala platformu Funderbeam za privlačenj­e kapitala za startupe, a ove godine i za male i srednje tvrtke
Zagrebačka burza lani je lansirala platformu Funderbeam za privlačenj­e kapitala za startupe, a ove godine i za male i srednje tvrtke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia