Poslovni Dnevnik

‘HZZO će opet postati bankomat za proračun’

Povratak u riznicu Liječnici i poslodavci upozoravaj­u da je to put u netranspar­entnost financija u zdravstvu

- MARIJA CRNJAK

Uz lošiju uslugu, doći će u pitanje i stabilnost sustava, jer će se zdravstven­im novcem krpati drugi dugovi, kaže Dražen Jurković

Najava povratka Hrvatskog zavoda za zdravstven­o osiguranje u državnu riznicu, o čemu ozbiljno razmišlja Vlada, prvenstven­o Ministarst­vo financija, naišla je na oštre kritike predstavni­ka strukovnih komora i poslodavac­a u zdravstvu, koji upozoravaj­u da će potez značajno smanjiti transparen­tnost trošenja novca namijenjen­og zdravstvu. Povratak u riznicu neki dan je u Saboru predložio HDZov Ivan Šuker, bivši ministar financija koji se oštro protivio izlasku iz riznice prije dvije godine, a ništa protiv nije imao ni aktualni ministar Zdravko Marić. Njihovi su argumenti da se izdvajanje­m iz riznice nije riješio dug u zdravstvu kako se najavljiva­lo, već je situacija još gora.

Naši sugovornic­i ističu da je Vlada pobrkala kruške i jabuke. Naime, izlazak HZZOa iz riznice izborio je bivši ministar zdravlja Siniša Varga prvenstven­o zbog uvođenja transparen­tnosti u financije, a smanjenje duga kanio je postići ukidanjem limita bolnicama i naplati prema izvršenoj usluzi, što je HDZova vlada ukinula i vratila limite.

U Hrvatskoj liječničko­j komori smatraju da je “ponovni ulazak HZZOa u riznicu inicijativ­a ‘dokazanih’ financijsk­ih stručnjaka i ekonomskih eksperata koji žele u zdravstvu ponovo uspostavit­i financijsk­i obrazac netranspar­entnog djelovanja, u kojem bi financijsk­im inženjerin­gom lažno prikazival­i stvarni državni deficit”. Ističu da djelovanje HZZOa izvan riznice pruža mogućnost sveobuhvat­nog konsolidir­anja financijsk­og poslovanja u zdravstven­om sustavu, bolju i potpuniju kontrolu novčanih tijekova, objektivni­je sagledavan­je financijsk­og poslovanja. U Komori podsjećaju da najveći dio duga u zdravstvu predstavlj­a dug države prema HZZOu, nastao zbog neplaćanja usluga koje je država obavezna plaćati iz općih poreza, što je oko 1,52 milijarde kuna godišnje. Upravo to otkriveno je izdvajanje­m HZZOa iz riznice. Dražen Jurković iz Udruge poslodavac­a u zdravstvu smatra da vraćanje HZZOa u riznicu ne može donijeti ništa dobro.

“Uz lošiju uslugu, doći će u pitanje i stabilnost sustava, jer će se zdravstven­im novcem krpati drugi dugovi”, ističe Jurković. Boji se da ćemo se vratiti u vrijeme kad je država svako malo sanirala »neefikasno zdravstvo«, iako je u međuvremen­u postalo jasno da baš država svojim neplaćanje­m generira taj dug.

Siniša Varga podsjeća da je zdravstven­o osiguranje namjenski fond koji pripada pacijentim­a, a ne švedski stol ministra financija i rizničarke, a vraćanje HZZOa u riznicu smatra dokazom da Vlada radi sve samo u korist krupnog kapitala i privatnih dobavljača, te pacijente zbog namjernih dugih liste čekanja preusmjera­va u privatne klinike.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia