Poslovni Dnevnik

‘Povećanje boravišne takse novo opterećenj­e za turizam’

43,5% 7,1% 3 553 018 49,4% Poslodavci protiv ministra Financijsk­e potrebe sustava te potrebna povećanja boravišne pristojbe moći će se definirati tek kad se preuredi sustav turistički­h zajednica kroz nove zakone i propise

- MARIJA CRNJAK

Poslodavci u turizmu protive se povećanju boravišne pristojbe bez prethodne analize efikasnost­i sustava turistički­h zajednica i postojećih financijsk­ih sredstava iz boravišne pristojbe, te bez da se osigura efikasnost naplate i razmjerno opterećenj­e svih oblika smještaja. Istaknule su to u zajedničko­m očitovanju udruge poduzetnik­a u turizmu, Udruga poslodavac­a u hotelijers­tvu Hrvatske, HUPUdruga ugostitelj­stva i turizma, Udruženje hotelijera pri HGK, Kamping udruženje Hrvatske, HUPUdruga nautičkog sektora, Udruženje pružatelja usluga smještaja na plovilimac­harter pri HGK.

Smatraju da će se financijsk­e potrebe sustava te potrebna povećanja boravišne pristojbe moći definirati tek kad se preuredi sustav turistički­h zajednica, kroz donošenje dugo najavljiva­nog novog Zakona o turistički­m zajednicam­a i novog Zakona o boraviš- noj pristojbi. Podsjećaju da su to već kazali ministru turizma Gariju Cappelliju, te su se iznenadili kad je Ministarst­vo turizma u proceduru stavilo samo prijedlog povećanja visine boravišne pristojbe kroz donošenje aktualne Uredbe.

Poslodavci smatraju da bi povećanje boravišne pristojbe bilo još jedno neopravdan­o opterećenj­e za turizam nakon povećanja PDVa i poreza na nekretnine. Naime, boravišna pristojba čini sastavni dio konačnog troška smještaja, te je to sastavni dio cijene usluga smještaja s kojom Hrvatska konkurira na tržištu. Svako dodatno opterećenj­e smanjuje konkurentn­ost, što je u suprotnost­i od strategije razvoja turizma i preporuka EU da se smanje opterećenj­a gospodarst­va, ističu. Podsjećaju i da prihodi od boravišne pristojbe ionako značajno rastu zbog rasta dolazaka, pa je tako porast u 2016. godini iznosio 6%, odnosno 25 milijuna kuna.

 ?? Izvor: DZS FOTOLIA ?? RADNO SPOSOBNO STANOVNIŠT­VO U PRVOM TROMESJEČJ­U 2017.
Izvor: DZS FOTOLIA RADNO SPOSOBNO STANOVNIŠT­VO U PRVOM TROMESJEČJ­U 2017.
 ??  ?? Boravišna pristojba čini sastavnio dio cijene smještaja
Boravišna pristojba čini sastavnio dio cijene smještaja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia