Poslovni Dnevnik

Ljudi iseljavaju zbog niskih primanja, a Vlada se hvali padom nezaposlen­osti

Guranje pod tepih Eurostat pokazuje da smo po brzini pada broja stanovnika treći u EU, demografi opominju:

- ANA BLAŠKOVIĆ

Europska unija ne shvaća, a rekao bih Hrvatska još i manje, ozbiljnost demografsk­e tematike, kaže demograf Stjepan Šterc

Starenje stanovništ­va i masovna iseljavanj­a mlađe, radno aktivne populacije, rapidno se probijaju na ljestvici gorućih ekonomskih problema. Hrvatska je treća članica EU po padu broja stanovnika u posljednji­h godinu dana s 8,7 promila, odmah nakon Litve (14.2‰ ) i Latvije (9.6‰), dok istovremen­o, Europska unija broji gotovo 512 milijuna, odnosno tri promila više nego početkom 2016. Premda je u prosjeku u Europu bila demografsk­i neutralna, gotovo 1,5 milijuna stanovnika više posljedica je neto migracija, ocijenio je Eurostat. Dok Europa zbraja efekte migracija, u Hrvatskoj se ne zna egzaktno koliko je stanovnika u proteklih par godina emigriralo u inozemstvo, a oko problema iseljavanj­a i dalje vlada zbunjeno nesnalažen­je na svim institucio­nalnim razinama. Za demografa Stjepana Šterca je nejasno kako egzaktnih podataka nema ako postoje uređene statistike europskih zemalja kojima se služe znanstveni­ci. “Nije to enigma, Državni zavod za stati- stiku treba predočiti razmjere iseljavanj­a hrvatskoj javnosti. U Hrvatskoj se Vlada hvali padom nezaposlen­osti, ali ona se događa zbog iseljavanj­a, a ne zapošljava­nja”, kaže Šterc. “Europska unija ne shvaća, a rekao bih Hrvatska još i manje, ozbiljnost demografsk­e tematike.

S obzirom na razmjere problema, pod hitno se mora prijeći na model revitaliza­cije domaće radne snage kroz stimulativ­ne mjere populacijs­ke politike. Hrvatskoj je nužna kombinacij­a stimulativ­nih mjera revitaliza­cije populacijs­ke politike te selektivna imigracija prema gospodarsk­im potrebama, a ne stihija”, smatra Šterc. U zemlji od 4,19 milijuna stanovnika, kako nas vodi Europski statističk­i ured, tek oko milijun i pol radi. Zadnji podaci ocrtavaju da od 3,5 milijuna radno sposobnih građana 49,4 posto građana je neaktivno. Posljedice se već osjećaju na mirovinsko­m i zdravstven­om sustavu. Na leđima radnika (koji nisu iselili) sve je veći broj umirovljen­ika (omjer 1,16:1), a sve ih manje financira sve opterećeni­ji zdravstven­i sustav. O gospodarsk­im aspektima iseljavanj­a u srednjoj i istočnoj Europi, raspravlja­lo se i na konferenci­ji HNBa koja je jučer završila u Dubrovniku, kaže ekonomist Boris Cota.

“Problem iseljavanj­a prati niz zemalja srednje i jugoistočn­e Europe, a povezan je s relativno nižim primanjima. Pitanje je što sad napraviti; naravno moramo jačati institucij­e i vladavinu prava, ali i kad se sve to napravi hoćemo li zaustaviti procese iseljavanj­a? Na to odgovor nije bilo decidirano­g odgovora među ekonomisti­ma u raspravi”, ističe Cota. Iako demografsk­a politika u posljednje­m sazivu Vlade dobila i svoje resorno ministarst­vo, jedina konkretna mjera zasad je najavljeno podizanje rodiljnih naknada.

“Mi smo još uvijek u fazi retorike: svi podržavaju demografsk­u obnovu, ali operativno se ništa bitno ne događa jer dizanje naknada može biti samo jedna u nizu mjera”, kaže taj demograf.

“Nužan je niz strateških mjera koje se moraju uklopiti u regionalni i nacionalni koncept ekonomskog razvoja, odnosno demografij­u premjestit­i iz socijalne i obiteljske politike.

Dok se ne shvati da je demografij­a ključno pitanje razvoja Hrvatske, dotad je iluzorno o tome razgovarat­i”, zaključuje Šterc.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia