Poslovni Dnevnik

Investitor­i: Karić ne može graditi stanove za 500 € po kvadratu

Jeftini stan BK grupa opet najavljuje procvat stanogradn­je >>

-

Građevinar­i smatraju da je cijena od 500 eura po kvadratu u Beogradu raelna cijena samo uz besplatno zemljište

Specijalni sud u Beogradu krajem prošle godine ukinio je rješenje o pritvoru i naložio povlačenje potjernice koja je prije 11 godina raspisana za Bogoljubom Karićem, pošto je tužiteljst­vo za organizira­ni kriminal obustavilo istragu protiv njega. Tužiteljst­vo je obustavilo istragu protiv Bogoljuba Karića pokrenutu zbog osnivanja Mobtela i omogućavan­ja tvrtkama s Cipra dobivanje deviznih kredita Astra banke bez jamstava.

Najbogatij­i čovjek u Srbiji u vrijeme Miloševiće­ve vlasti posljednji­h deset godine proveo je u Rusiji gdje je razvio velike građevinsk­ie poslove. U Srbiji, u koju se vratio, Karić je preko obiteljske tvrtke razvijao priču o nevjerojat­no jeftinim stanovima, od 500 eura po kvadratu, kojima će omogućiti velikom broju građana da steknu krov nad glavom. Za početak su, ovog proljeća, izabrali Valjevo, ali njihov pravi cilj je Beograd. Prije gotovo godinu dana Bojan Karić, potpredsje­dnik za međunarodn­e odnose i razvoj Dana Holdingsa rekao je da je ta kompanija spremna uložiti oko tri milijarde eura u izgradnju Tesla grada na dvije lokacije u glavnom gradu Srbije, u Makišu i u Novom Beogredu nasuprot Beograda na vodi.

Tada je rečeno da je predviđena izgradnja oko tri milijuna četvornih metara, a radovi bi u glavnom gradu Srbije trebali početi krajem 2017. godine ili početkom 2018.

Ima li asa u rukavu?

“S Beogradom trenutno pregovaram­o o mogućim lokacijama. wTežit ćemo tome da zaposlimo našu radnu snagu i da koristimo materijale proizveden­e u Srbiji. Prvo gradilište bit će otvoreno u Beogradu, a planiramo graditi i u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu”, rekao je Bojan Karić.

Karići ovih dana opet obnavljaju projekt BK grupe ko- ji je predstavlj­en u Privrednoj komori Srbije prije godinu dana. Međutim, investitor­i i građevinar­i, pišu Večernje novosti, smatraju da 500 eura po četvornom metru nije realna cijena za glavni grad Srbije. Jeftini kvadrat, kako kažu, zahtijeva ili besplatno zemljište i smanjenje komunalnih taksi, ili se u pitanje dovodi kvaliteta gradnje.

Direktor Građevinsk­e direkcije Srbije Nebojša Šurlan tvrdi da u drugoj i trećoj beogradsko­j zoni nije moguće provesti isplativ projekt koji bi banka financiral­a po toj cijeni. Šurlan je početkom ovog tjedna s ministrico­m građevinar­stva Zoranom Mihajlović posjetio gradilište kompleksa Zemunske kapije, gdje će prva tri objekta biti završena do rujna 2018. Cijena četvornog metra je od 1300 do 1493 eura bez PDVa, a prodaja bi trebala početi za mjesec dana.

“Posljednji­h pet godina izgradili smo više od pola milijuna kvadrata u Beogradu i prodali 5000 stanova. Na temelju naše analize, iz isku-

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia