Poslovni Dnevnik

Siemens bijesan zbog turbina na Krimu

Prevareni Nijemci Zbog isporuke na anektirani poluotok kompanija najavila tužbe

-

Siemens je najavio tužbu protiv ruskog partnera koji je plinske turbine isporučene za elektranu na crnomorsko­j obali proslijedi­o na anektirani poluotok Krim. Njemački industrijs­ki div u utorak je priopćio kako su “najmanje dvije” od četiri isporučene turbine za elektranu u gradiću Tamanu “protiv Siemensove volje” prebačene na Krim.

Kompanija tvrdi da joj je ruski kupac, tvrtka Tehnoprome­xport, više puta lagao tvrdivši kako turbine neće zavrpromat­ranom šiti na Krimu. New York Times piše kako Tehnoprome­xport ima bliske veze s ruskom politikom. Osim tužbi, Siemens je najavio da će tražiti i povrat tih turbina. “Ova situacija predstavlj­a jasno kršenje ugovora o isporuci koji jasno zabranjuju našim kupcima preprodaju na Krim”, stoji u priopćenju koje prenosi Bloomberg.

Podsjetimo, europskim je kompanijam­a zbog sankcija koje je uvela Europska unija zbog nasilnog ruskog pripajanja Krima zabranjeno poslo- vati na teritoriji tog poluotoka, do 2014. dijelom ukrajinsko­g teritorija. Glasnogovo­rnik Kremlja Dmitrij Peskov tvrdi kako su turbine proizveden­e u Rusiji i nisu podložne sankcijama. Siemens pak tvrdi kako su proizveden­e u ruskoj tvornici, ali su isporučene prema ugovoru koji ne uključuje Krim.

Ozbiljnost situacije otkriva i neuobičaje­no oštar ton Siemensova priopćenja. Naime, kompanija je jedan od najvećih ulagača u Rusiju, prisutna još od carskih vremena.

 ??  ?? Turbine su trebale ići u Taman
Turbine su trebale ići u Taman

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia