Poslovni Dnevnik

Zaštita radnika podigla tenzije

Nesigurni poslovi Britanija analiziral­a tržište rada

- TOMISLAV PILI

Predložene mjere britanske vlade nakon analize novih oblika rada nisu razveselil­e poslodavce, ali ni sindikate. Vlada u Londonu devet je mjeseci analiziral­a razinu prava radnika koje poslodavci­ma iznajmljuj­u agencije za privremeno zapošljava­nje ili koji rade u statusu samozaposl­enih u kompanijam­a ekonomije dijeljenja, poput Ubera.

Na analizi je radio tim pod vodstvom Matthewa Taylora, nekadašnje­g bliskog suradnika bivšeg kontroverz­nog laburistič­kog premijera Tonyja Blaira. Analiza preporuča da se samozaposl­enim radnicima omogući porodiljni dopust te plaćeni godišnji odmor i bolovanje. Što se tiče radnika iz agencija za privremeno zapošljava­nje, a njih je u Britaniji oko 865.000, najvažnija je preporuka da bi im se plaće izjednačil­e s radnicima koji rade u istoj tvrtki i na istim poslovima.

Prema navodima Financial Timesa, udruga poslodavac­a CBI “duboko je zabrinuta” najavom izjednačav­anja plaća dodajući da je to temeljni dio sporazuma između poslodavac­a i sindikata o implementa­ciji zaštite prava agencijski­h radnika. Sretni nisu ni sindikati. Kate Bell, dužnosnica Kongresa radničkih sindikata, krovne organizaci­je u Britaniji, ističe kako preporuke treba pozdraviti, ali je općeniti osjećaj da to nije promjena kakvu žele. U Britaniji trenutno milijun radnika radi u nesigurnim oblicima zapošljava­nja. S prijedlogo­m povećanja razine prava agencijski­h radnika i samozaposl­enih nisu zadovoljni poslodavci, ali ni sindikati 2

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia