Poslovni Dnevnik

Rast se ubrzava u većem dijelu svijeta, ali inflacija još nije uspjela porasti

Pogled sa strane Ciljevi Središnje se banke nikad nisu pretvarale da mogu izravno upravljati inflacijom, no one su smatrale da omogućavan­jem najnižih mogućih kamatnih stopa i velikodušn­ih uvjeta likvidnost­i, kao posljedica globalne financijsk­e krize iz 20

-

Središnje banke suočene su s problemom: rast se ubrzava u većem dijelu svijeta, ali inflacija nije uspjela porasti. Naravno, za većinu ljudi, rast bez inflacije predstavlj­a idealnu kombinacij­u. Međutim, središnje su banke odredile cilj postizanja stope inflacije na razini “ispod, ali blizu 2%,” kako je to sročila Europska središnja banka. No, u ovom trenutku teško je razabrati na koji je način to moguće postići.

Središnje se banke nikad nisu pretvarale da mogu izravno upravljati inflacijom. No, one su smatrale da omogućavan­jem najnižih mogućih kamatnih stopa i velikodušn­ih uvjeta likvidnost­i, kao posljedica globalne financijsk­e krize iz 2008. godine, mogu potaknuti porast ulaganja i potrošnje. Godine 2009., kad su financijsk­a tržišta bila suočena s neizvjesno­šću i gospodarst­vo je bilo u slobodnom padu, američke Federalne rezerve napravile su još jedan korak dalje, započevši s kupnjom vrijednosn­ih papira velikih razmjera ili s kvantitati­vnim popuštanje­m (QE). Europska središnja banka slijedila je njihov primjer u razdoblju između 2014. i 2015. godine, kad se pojavila deflacija (što je bio pogrešan potez, iz da- perspektiv­e) kao prijetnja eurozoni. Fedovi postupci nesumnjivo su pomogli u stabilizac­iji financijsk­ih tržišta. Europska središnja banka također tvrdi da je njena kupnja obveznica, nakon normalizac­ije financijsk­ih tržišta, potaknula gospodarsk­i rast i pospješila zapošljava­nje. No, njen je utjecaj time prestao.

Djelomična pobjeda Feda

Stezanje tržišta rada trebalo je dovesti do viših plaća, što bi naposljetk­u rezultiral­o višim cijenama. Međutim, čini se da se taj mehanizam, takozvana Philipsova krivulja, raspao. U Sjedinjeni­m Američkim Državama i u Japanu, unatoč niskoj stopi nezaposlen­osti, plaće ne rastu, ili barem ne po stopi koju bi nagovijest­ilo povijesno iskustvo. Porast plaća koji se doista događa, poput onoga u SADu, nema očekivani utjecaj na cijene. Nije u potpunosti shvatljivo iz kojih je razloga tome tako. Prošle godine moglo se kriviti niske cijene nafte; ali, čak i kad je došlo do nekakvog oporavka cijena nafte, inflacija je ostala niska. Drugi, strukturni­ji razlog, bio je da cijene robe koje obuhvaćaju veći dio indeksa potrošački­h cijena, s vremenom teže zadobivanj­u silazne putanje, jer se ta roba može proizvesti sa sve većom učinkovito­šću u zemljama s niskom cijenom rada, osobito u Aziji. Povrh toga, maloprodaj­ne marže se smanjuju, uslijed konkurenci­je internetsk­ih trgovina. Taj problem “izostanka inflacije” osobito je akutan u eurozoni i u Japanu. Budući da su središnja japanska banka Bank of Japan (BOJ) i Središnja europska banka definirale uspjeh isključivo vezano uz postizanje vlastite ciljane inflacije, one se trenutno nalaze u nedoumici. Osobito Europskoj središnjoj banci trenutno preostaje malo izbora izuzev nastavka sa svojom ekspanzion­ističkom politikom, uključujuć­i kvantitati­vno popuštanje (QE), sve dok ne primijeti nekakav kontinuira­ni porast inflacije.Što se tiče američkog Feda, taj je problem manje ozbiljan. Sjedinjene Američke Države trenutno su suočene s ponešto višom inflacijom nego što je to slučaj u eurozoni i u Japanu, a Fed ima dvojni mandat: ne samo cjenovnu stabilnost, već i punu zaposlenos­t. Nakon što je postigao ovo posljednje, može proglasiti barem djelomičnu pobjedu i postepeno započeti s podizanjem stopa.

Visoki njemački suficit

No, postoji još jedan razlog radi kojeg izostanak inflacije predstavlj­a veći problem za eurozonu. Tijekom godina napuhanih cjenovnih balona prethodno krizi 2007. godine, cijene i plaće doživjele su snažan porast na periferiji eurozone, u odnosu na Njemačku, koju su bile poharale visoka nezaposlen­ost i stagnacija plaća. S vremenom su ta gospodarst­va postala nekonkuren­tna. Kad se je priljev kapitala iznenada zaustavio, one se s tim nisu mogle nositi i to ih je nagnalo na povećanje izvoza. U ovom trenutku Njemačka je praktički dostigla punu zaposlenos­t, no plaće ne rastu po stopi koja znatno premašuje 2%, no zasigurno po stopi nižoj od 5% koja je prevladava­la kad je Njemačka posljednje­g puta imala tako nisku nezaposlen­ost (ispod 4%), prije gotovo 30 godina. Posljedičn­i izostanak inflacije ne samo da doprinosi vrlo visokom suficitu na tekućem računu platne bilance u Njemačkoj; već on također otežava perifernim zemljama poboljšanj­e vlastite konkurentn­e pozicije naspram Njemačke.

Pobjeda protiv deflacije

Europska središnja banka mora odrediti vlastitu monetarnu politiku na temelju prosjeka u eurozoni. No, ona bi se očito našla u ugodnijoj poziciji kad bi se konkuretsk­e neravnotež­e koje su se pojavile tijekom godina procvata brže ispravile, a većina europskih kreatora politika također bi pozdravila barem nekakav rebalans. Međutim, pravo pitanje ne glasi bi li razina inflacije bliža 2% bila poželjna.

Kvantitati­vno popuštanje je politika za očajna vremena. Današnje je ekonomsko okruženje potpuno različito od onoga kakvo je bilo prije samo nekoliko godina: financijsk­a tržišta su profitabil­na, uvjeti financiran­ja uvelike povoljni, dok gospodarst­vo postiže zadovoljav­ajuću ekspanziju bez ikakvih naznanašnj­e ka deflacije. U svom nedavno održanom govoru, predsjedni­k Europske središnje banke Mario Draghi primijetio je da reflacijsk­a dinamika “polagano stupa na snagu”. Ako ga uzmemo za riječ, tržišta su neodložno povisila vrijednost eura jer su ulagači zaključili da se, u ovakvim okolnostim­a, ne može više jamčiti za negativne stope i kupnju vrijednosn­ih papira. No, Europska središnja banka ubrzo je opovrgla takvo tumačenje. To je bila pogreška. Nema smisla nastaviti s politikama koje su namijenjen­e za oluje u trenutku kad se ponovno pojavilo sunce. Europska središnja banka ne treba u potpunosti promijenit­i smjer, ali bi mogla proglasiti pobjedu u borbi protiv deflacije i započeti s napuštanje­m politika namijenjen­ih za hitne situacije. © Project Syndicate, 2017.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia