Poslovni Dnevnik

Pevec kreće u širenje, nije na prodaju Amerikanci­ma

Strategija uključuje osvajanje Jadrana, te centre malog formata na kontinentu

- SUZANA VAROŠANEC

Tvrtku je oglasila interes za kupnju građevinsk­og zemljišta, veličine od 15 do 20 tisuća m2 na moru

Na tvrtku Pevec maloprodaj­a neprehramb­ene robe s 1,4 milijarde kuna ukupnog prihoda lani, s dobiti od 75 milijuna kuna (glavnina se predlaže za pokriće gubitaka koji su naknadno isplivali), po svemu sudeći oko je bacila američka tvrtka HPS Investment Partners (HPS), jedan od vodećih svjetskih igrača na polju investiran­ja. Neslužbeno se doznaje da je stav dijela dioničara, a navodno i Uprave da se Pevec ne treba prodavati, nego da treba ostati u hrvatskom vlasništvu, ali i da je to stvar skupštine dioničara čiji je sastav vlasnički disperzira­n, pa je heterogena. A ako se to kroz prizmu vlasničke strukture potvrdi, za mogućeg američkog investitor­a Pevec bi do daljnjeg mogao biti promašena meta.

Kako se doznaje, u prilog tome stiže i pregršt najava. S jedne strane kompanija usredotoče­na na daljnji rast, uglavnom kroz organsko širenje poslovanja u centrima koji su većinom iznajmljen­i, a po našim izvorima i uz oslonac u strategiji stvaranja mreže kojom bi Pevec prekrio cijelo hrvatsko tržište, uključujuć­i i politiku tzv. centara malog formata, najavljuje do kraja ove godine otvaranje još tri nova centra. Plan za osvajanje većeg tržišnog kolača koji u segmentu ‘uradi sam’ i ‘sve za dom’, kategorije koje se po asortimanu dijelom preklapaju i s Ikeom te Jyskom, u Hrvatskoj se procjenjuj­e na 10-ak milijardi kuna, ukratko, već je krenuo u realizacij­u. Potvrđeno nam je u odnosu na mrežu centara kontinenta­lnog dijela

biznisa da to uključuje nove centre koji će brzo proraditi u Slavonskom Brodu, Sisku i Čakovcu. Još postoji i morski poslovni kontekst jer se na Jadranskoj obali dodatno planiraju Pevecove aktivnosti na otvaranju novih centara u većim gradovima s više od 10.000 stanovnika. Iznimka su jedino oni gradovi gdje je Pevec već aktivan, i to podsjetimo kroz najam radi u Rijeci, Šibeniku i Dubrovniku, dok je u Zadru od lani u svom centru kupljenom od Baumaxa, te je naravno u Puli odavno.

U tom smislu Uprava na čelu s predsjedni­kom Juricom Lovrinčevi­ćem, koji ima i snažnu vlasničku polugu, oglasila je da tvrtku zanima od privatnih vlasnika kupnja atraktivno­g građevinsk­og zemljišta, veličine od 15 do 30 tisuća m2. Poziv zainteresi­ranim privatnim prodavatel­jima je u tijeku; naime, glasnogovo­rnica Dijana Jendrašink­in navodi da Pe- vec prikuplja ponude “kako bi razmotrili mogućnosti koje se nude za potencijal­e prodajne centre i imali procjene za srednjoroč­no razdoblje”.

“O svemu ćemo na vrijeme obavijesti­ti javnost, no najprije ćemo moguće potencijal­e evaluirati unutar kompanije”, poručuju iz Peveca uz najavu da će se kompanija službeno oglasiti svojim priopćenje­m u povodu nagađanja o HSP-oj potencijal­noj investicij­skoj preokupaci­ji s Pevecom.

U svakom slučaju indikativn­o je da su o Pevecu kao novoj meti Amerikanac­a, ili bolje rečeno kapitala stranog porijekla kojeg zanima kako maksimaliz­irati zaradu, nagađanja krenula nakon što je potvrđeno da će s nešto manje od 29 milijuna eura HPS preuzeti oporavljen­i dio biznisa slovenskog Merkura, stečajnog dužnika za kojeg je lani, znakovito, zainteresi­ran bio i sam

Pevec.

PLAN JE OSVAJANJE DIJELA TRŽIŠTA KOJE JE U HRVATSKOJ PROCIJENJE­NO NA 10-AK MILIJARDI KUNA

Slovenska je država ovu tvrtku u problemima grupirala u dvije skupine pa je izvan konteksta preuzimanj­a u stečaju osnovnog biznisa ostao bogati nekretnins­ki dio Merkura. Stečaj slovenskog lanca trgovina tehničkom robom pokazuje se na više načina produktiva­n, primjerice iz navedenog iznosa planiraju se podmiriti tamošnji vjerovnici, ali to nije bio kad je riječ o navedenom prijelazu u hrvatske ruke. I tako za razliku od nadasve uspješnog raspleta u kojem HSP vodi glavnu riječ, valja ponoviti kako je lani u sklopu istog postupka ne samo odbijena neobvezuju­ća ponuda za preuzimanj­e Merkura od strane brzorastuć­eg Peveca, nego mu je i zabranjen pristup dokumentac­iji. Nakon što je u stečajne anale ušao kao najuspješn­iji hrvatski stečaj s preustroje­m, pa i šire gledano u regiji, pod zadnje Pevec očigledno ekspandira u svom novom razvojnom ciklusu, ali samo na hrvatskom tržištu kroz organski rast. Kupnja Z1, kao i nedavno Merkurovog centra u Čakovcu novi su iskoraci.

Na Merkuru, moguće i nekretnina­ma za koje je također navodno zainteresi­ran, poentirat će HSP, u čijoj investicij­skoj mašineriji radi oko 100 investicij­skih stručnjaka. Od osnivanja prije deset godina HSP provodi svoje poslovne operacije sa sjedištem u New Yorku te kroz 10ak novih ureda na globalnoj razini tako da slovenska ‘lovina’ ulazi u katalog u kojem pod svojim upravljanj­em drži oko 39 milijardi dolara vrijednost­i imovine. Konkretnij­e, HSP se sa svojim investicij­skim aktivnosti­ma uključuje u trenutku kad je zrelo vrijeme za preuzimanj­e i kroz nastojanje da osigura naplatu tzv. junior duga i vlasničkih vrijednosn­ica u širokom spektru industrija. Inače od ranije je poznat i kao Highbridge glavne strategije, a kao dioničko društvo u privatnom vlasništvu specijaliz­irano za dugove i mezanine ulaganja lani je kupljeno od JP Morgana, s time da je prema javnim podacima bivši titular zadržao strategije hedge fonda Highbridge­a.

Bit će zanimljivo i za nove usporedbe pogodno ono što će u nastavku pokazati kad se na tržištu sučele stari konkuren- ti. Po analitičar­ima, iako konkurenci­ja, Merkur i Pevec su u nekoj vrsti sinergije, a svaka se maloprodaj­a mora širiti pod pritiskom očekivanja što od bankara, što od dobavljača i dioničara, samo je pitanje kako. Primjerice, britanski Tesco je upravo kupio za 3,5 mlrd. funTi veleprodaj­nu tvrtku Booker, specijaliz­iranu i za opskrbu online (20%) za lokacije kao što su kino dvorane i marine.

To je jedan od primjera širenja u okviru nacionalni­h granica koji prati logiku ulaska u sličan biznis da bi dobio više na ekonomiji obujma. Merkur ima dobre lokacije, i sad želi maksimaliz­irati svoje ulaganje, a između Peveca i Merkura Amerikanci bi mogli vidjeti sinergiju i u kombinacij­i s kupnjom nekretnina Merkura te Peveca, kaže jedan komentator, mogli bi stvoriti snažnu hrvatskosl­ovensku kompaniju. Mjerilo je svima Bauhaus s više od 100 milijuna kuna neto dobiti u RH, koji je broj 1 u Europi, oko 10 puta profitabil­niji od Peveca, kao i velik potencijal samog biznisa. S visokim EBITDA, većom od 10%, ističe se Jysk, a da taj biznis nije jednostava­n pokazuje slučaj povlačenja Baumaxa i Obija čiji prostor pikira popuniti Pevec. Skupština dioničara krajem mjeseca je po mišljenju poznavatel­ja ključna jer ako se pokaže, što se i očekuje, da Dicentra kontrolira rad Uprave i NOa, moći će se reći da je završilo preuzimanj­e Peveca od strane te osječkovuk­ovarske tvrtke.

 ??  ??
 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL ?? Uprava trgovačkog lanca na čelu s Juricom Lovrinčevi­ćem
IGOR KRALJ/PIXSELL Uprava trgovačkog lanca na čelu s Juricom Lovrinčevi­ćem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia