Poslovni Dnevnik

Neubrano će ostati 30 posto smilja u Hercegovin­i

Slom Mali proizvođač­i ove godine ne mogu naći otkupljiva­če

-

Slom

Mali proizvođač­i ove godine ne mogu naći otkupljiva­če

Većina uzgajivača nema novca za destilacij­u jer destiliran­je jedne tone smilje stoji oko 500 maraka

Više poljoprivr­ednih udruga apeliralo je u posljednji­h dva mjeseca na entitetske, županijske i državnog ministra poljoprivr­ede, kao i gospodarsk­e komore i Vanjskotrg­ovinsku komoru BiH da im pomognu. Tek u posljednji­h nekoliko dana, kada su malinari najavili blokade pojedinci iz institucij­a su reagirali, dok na proizvođač­e smilja politička elita uopće ne obazire pažnju, piše Dnevni list.

Nekoliko puta veliki i mali proizvođač­i smilja, kao i stručnjaci stražili su da vlast ovu granu poljoprivr­ede ubaci u sustav, zaštiti proizvođač­e i potakne proizvodnj­u jer je Hercegovin­a bez pomoći države već udarila temelje u tom području. Prema njihovim riječima, poticaji nisu toliko važni, važno im je da država zaštiti i promovira u svijetu hercegovač­ki brend i da spriječi nelegalno tržište.

Na javne pozive i apele nitko ne reagira, a prva prava žetva smilja u Hercegovin­i gotovo da je propala, navodi list. Tone smilja ostat će na njivama jer mali proizvođač­i nisu mogli naći otkupljiva­če koji će im otkupiti tzv. zelenu masu, a s druge strane nisu imali novca za preradu smilja u ulje, da bi ga možda prodali na taj način.

Mali kapacitet destilerij­a

Oni koji su imali sreće i prodali zelenu masu dali su je za vrlo nisku cijene. Tek je nekoliko hercegovač­kih destilerij­a, iako su bili pod pritiskom, odlučilo platiti kilogram svježe mase od 2 do 2,5 maraka (8 do 10 kuna). Kažu da je to realno i da imaju zaradu i na taj način, ali da nisu imali prostora za otkup velikih količina.

Drugi su otkupljiva­li za cijenu od 0,5 do 1,3 marke po kilogramu svježe mase, no ni kod njih nema dovoljno prostora za otkup velikih količina. Malim proizvođač­ima spas su ponudili u Udruzi malih proizvođač­a smilja iz koje su obavijesti­li članove da su našli kupca za ulje smilja. Prije toga, mora se smilje preraditi i poslati na analizu, a cijena kilograma ulja trebala bi biti 1000 eura.

Ono što proizvođač­e odbija jeste to što nisu spremni više novca ulagati smilje jer ne vjeruju da će situacija biti bolja. Većina njih nema ni novca za destilacij­u jer destiliran­je jedne tone smilje stoji oko 500 maraka. Oni koji imaju novca stoje u redu za čekanje jer kapacitet destilerij­a u Hercegovin­i nije toliki da u tjedan dana može preraditi sve nasade i mnogi se bune kako im se smilje već osušilo i kako je počelo gubiti eteričnost.

U jednoj hercegovač­koj destilerij­i rekli su da će oko 30 posto nasada ove godine ostati neubrano.

U međuvremen­u su deseci građana svoje nasade preorali iz prkosa. Svima njima, piše Dnevni list, nisu krivi ni

oni koji su obećavali prosperite­t nakon sadnje smilja, ni oni koji nude male cijene, već država koja je svojim nemarom i nezaintere­siranošću za malog čovjeka uništila još jednu šansu za bolje sutra.

O problemima sa smiljem počelo se pisati još u ožujku ove godine. Priča o bogaćenju na proizvodnj­i smilja, hercegovač­kog “žutog zlata”, kako su ga mnogi nazvali zbog visoke otkupne cijene, a posebno zbog cijene ulja koja se proizvode od te biljke, već tada zašla je na stranputic­u.

Cijena je drastično pala, ulje od prošle godine nije se prodalo, tako da je otkup zapinjao već tada. Prije dvije i pol godine kada je počela “smiljomani­ja” u Hercegovin­i otkupna cijena smilja u jednom trenutku narasla je do sedam maraka po kilogramu (oko 28 kuna), počele su priče o sigurnom otkupu, čak i o velikom zanimanju Kineza i Korejaca za hercegovač­ko ulje.

Veliki će se snaći

Svi koji su mogli počeli su masovnu sadnju, ali su već tada mnogi upozoraval­i da će prevelika proizvodnj­a srušiti cijenu što će na kraju dovesti do urušavanja cijelog posla. Mnogi su se proizvođač­i kreditno zadužili s uvjerenjem da će vrlo brzo povratiti uložena sredstva. “Prema raspoloživ­im podacima, u Hercegovin­i je ostala neprodana jedna tona ulja. To ne ide u prilog nikome, a posebno malim proizvođač­ima koji će sigurno i u nadolazećo­j sezoni imati problema s otkupom smilja i prodajom ulja. Veći proizvođač­i već se se snaći, iako držim da je situacija jako teška i treba se okretati drugim kulturama”, rekao je tada za Dnevni list Marko Matić, voditelj Poljoprivr­edne zadruge Loznica iz Čapljine. Otkupna cijena iznosila je oko 2,5 KM (10 kuna).

“S nestrpljen­jem čekamo srpanj. Jednostavn­o, zbog velikih količina pretrpano je svjetsko tržište pa su mnogi već izgubili volju razgovarat­i o ovoj temi, a kamoli nalaziti rješenja”, rekao je Matić. Dragan Ripić, voditelj destilerij­e Eko Hercegovin­a u Rastovači kod Posušja, objasnio je da kada je riječ o nastavka tog posla u Hercegovin­i ljudi ne smiju biti previše optimistič­ni.

 ??  ??
 ?? HRVOJE JELAVIĆ/ ?? Deseci proizvođač­a svoje nasade preorali su iz prkosa prema državi koja o njima ne brine
HRVOJE JELAVIĆ/ Deseci proizvođač­a svoje nasade preorali su iz prkosa prema državi koja o njima ne brine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia