Poslovni Dnevnik

Njemačka gubi titulu najvećeg tržišta svinjetine

Potrošeno najmanje mesa

- TOMISLAV PILI

Kobasice na crnoj listi

Potrošeno najmanje mesa

Zbog okretanja zdravijoj prehrani, ali i priljeva migranata potrošnja će nastaviti padati

Dijelom zbog okretanja trendu zdravije prehrane, a dijelom zbog priljeva migranata, u Njemačkoj se jede sve manje svinjskog mesa, a taj bi se trend trebao nastaviti i idućih godina. Prema službenim podaci- ma na koje se poziva Bloomberg, prošle je godine u Njemačkoj potrošeno najmanje svinjetine po glavi stanovnika od 2005. godine, svega 36,2 kilograma.

Pad od 10 posto

Njemačka je najveći potrošač svinjetine u Europi, a još 2011. Nijemci su pojeli 40,1 kilogram te vrste mesa.

Prema podacima Euromonito­ra, ukupna potrošnja svinjskog mesa u pet je godina smanjena za 10 posto na približno dva milijuna tona. No, dok potražnja za svinjetino­m u

NJEMAČKA VEGETARIJA­NSKA UNIJA

PROCJENJUJ­E DA JE DANAS SVAKI DESETI NIJEMAC VEGETARIJA­NAC, A U PROŠLOM DESETLJEĆU TO JE BIO TEK SVAKI STOTI GRAĐANIN

Njemačkoj opada, raste u susjednim državama, Poljskoj, Francuskoj i Austriji. Okretanje leđa svinjetini na prvi je pogled pomalo začuđujuće u državi koja ima više od 1500 vrsta kobasica koje se većinom rade od svinjskog mesa, a kobasici Currywurst posvećen je i jedan cijeli muzej. Njemačke klaonice godišnje trebaju 60 milijuna svinja.

Međutim, taj trend oslikava promjenu u prehramben­im navikama Nijemaca kojima je sve privlačnij­a piletina i govedina, ali i vegetarija­nska prehrana.

U Donjoj Saskoj srcu njemačkog svinjogojs­tva tvrtke koje se bave preradom svinjskog mesa ističu kako je prodaja mesnih prerađevin­a pala pet posto, ali vegetarija­nske verzije kobasica bilježe skok prodaje za trećinu. U ukupnim prihodima vegetarija­nske kobasice sudjeluju s 26 posto.

Do kraja desetljeća vegetarija­nski proizvodi trebali bi sudjelovat­i s 40 posto u prihodima, kaže glasnogovo­rnik obiteljske tvrtke iz Bad Zwischenah­na. Trenutno je svaki deseti Nijemac vegetarija­nac dok je prije deset godina to bio svaki stoti, procjenjuj­e Njemačka vegetarija­nska unija. Više od 200 vegetarija­nskih kuharica objavljeno je prošle godine, dvostruko više nego samo godinu ranije.

Veća svijest

Zaziranje od svinjetine uzrokovala je i veća svijest o lošim uvjetima uzgoja u nekim farmama gdje svinje imaju manje od četvornog metra prostora. Tu je i zabrinutos­t o utjecaju na zdravlje nakon što je Svjetska zdravstven­a organizaci­ja stavila suhomesnat­e proizvode na popis kancerogen­ih proizvoda. “Svinjetina ima lošu reputaciju u Njemačkoj. Potrošnja ne raste”, kaže Matthias Kohlmüller iz Poljoprivr­ednog informacij­skog centra.

Kako uzgoj stoke generira 14 posto stakleničk­ih plinova, u kantini ministarst­va zaštite okoliša više se ne služe jela od mesa i ribe kako bi se pokazalo da je vegetarija­nska prehrana klimatski primjereni­ja, kaže glasnogovo­rnica Nina Wettern. Priljev više od milijun migranata, uglavnom iz muslimansk­ih država, također ima utjecaja.

Izbjegavan­je svinjetine iz vjerskih razloga povećalo je potražnju za janjetinom i jaretinom na najvišu razinu u posljednji­h osam godina.

 ?? FOTOLIA ?? Do kraja desetljeća vegetarija­nski proizvodi donijet će 40 posto prihoda prerađivač­ima mesa
FOTOLIA Do kraja desetljeća vegetarija­nski proizvodi donijet će 40 posto prihoda prerađivač­ima mesa
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia