Poslovni Dnevnik

Iz EU još 101,4 milijuna eura za gradnju LNG-a na Krku

Trećina iznosa Novi novac za terminal za ukapljeni plin prvi primjer da energetski EU fond CEF sufinancir­a gradnju takvog kompleksa. To će u konačnici sniziti i tarifu plina za gospodarst­vo

-

RAČUNICA LNG TERMINALA NA KRKU I TARIFA PLINA KOJI SE PREKO NJEGA NUDI POTROŠAČIM­A U GOSPODARST­VU, BIT ĆE ZA 27,9% MANJA, ŠTO ZNAČI I KONKURENTN­IJA

Povrh 6 milijuna eura dosad dodijeljen­ih iz europskog proračuna tvrtki LNG Hrvatska za pripremne studije, EU se sprema dodijeliti još bespovratn­ih 101,4 milijuna eura za gradnju LNG terminala na Krku. Time će EU pokriti 27,9 posto troškova gradnje, a ugovor o dodjeli bit će, neslužbeno doznajemo, potpisan u rujnu.

Podatak da je u pripremi dodjela još novca za plutajući LNG terminal kod Omišlja na Krku otkrila je Ksenija KomkovaTat­ariunas iz INEAe, agencije EU koja upravlja s 27,4 mlrd. eura iz CEFa, fon- da za energetsko povezivanj­e Europe. Ona je s predstavni­cima hrvatskih i EU institucij­a i direktorom LNG Hrvatske sudjeloval­a na okruglom stolu o LNGu na Krku, koji su jučer u Bruxellesu organizira­li europarlam­entarka Ivana Maletić i organizaci­ja CroatiaEU Business Council.

Novi novac za terminal za ukapljeni plin na Krku bit će prvi primjer u kojem CEF sufinancir­a gradnju takvog terminala igdje u EU, što govori o važnosti tog hrvatskog projekta za energetsku sigurnost EU. Ipak, udio sufinancir­anja od 27,9 posto manji je od onoga što je LNG Hrvatska tražila: 50 posto. No, kako se jučer čulo u Europskom parlamentu, “poklonjeno­m konju se ne gleda u zube”. A poklonjeni­h 101,4 milijuna eura znači da će računica LNG terminala na Krku i tarifa plina koji se preko njega nudi potrošačim­a u gospodarst­vu, biti za 27,9% manja, znači i konkurentn­ija. Direktor tvrtke LNG Hrvatska Goran Frančić objašnjava da će ostale dvije trećine troška gradnje pokriti suvlasnici, koji će moći kupiti udjele kroz stratešku kapitaliza­ciju tvrtke, u vlasništvu HEPa i Plinacra, a dio će pokriti i zajam. Plan je da plutajući LNG terminal bude sagrađen do kraja 2019. ili početka 2020. godine.

 ?? PIXSELL ?? Terminal za ukapljeni naftni plin trebao bi biti sagrađen do kraja 2019. ili početka 2020.
PIXSELL Terminal za ukapljeni naftni plin trebao bi biti sagrađen do kraja 2019. ili početka 2020.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia