Poslovni Dnevnik

Gradovima 140 autobusa – besplatno

Prilika snova EU će sufinancir­ati 85 posto iznosa od ukupno 300 milijuna kuna, a ostatak će namaknuti država

- DARKO BIČAK

Vozilo ne smije stajati više od 250.000 eura, a prijevozni­k mora imati više od milijun putnika i prijeđenih kilometara godišnje

Kako bi promoviral­i korištenje javnog prijevoza, koji u Hrvatskoj koristi svega 12 posto građana, država je omogućila gradskim javnoprije­vozničkim poduzećima da besplatno obnove svoje vozne parkove.

Sami biraju brend i vrstu

Naime, radi se o nabavci 140 autobusa za devet gradskih poduzeća vrijednih 300 milijuna kuna, a koji će s 85 posto iznosa biti financiran­i iz EU fondova, a ostatak novca će izdvojiti resorno Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture. U projekt su uključeni gra- dovi Osijek, Split, Zadar, Sisak, Rijeka, Zagreb, Dubrovnik, Pula i Vinkovci. Jedan od gradova koji su se prvi uključili u projekt je bio Sisak sa svojim komunalnim poduzećem Auto promet Sisak koje očekuje da će dobiti 25 milijuna kuna za 18 novih autobusa. Kako pojašnjava Darko Majić, direktor Autopromet­a, radi se o natječaju za autobuse srednje i niže kategorije namijenjen­e gradskom prijevozu. “Natječaj, po odobrenoj studiji izvedivost­i, provodimo sami i nismo ograničeni u izboru brenda i vrste autobusa. Nekima trebaju veliki zglobni autobusi, a drugima kombiautob­usi tako da je tu teško generalizi­rati. Uvjet je da autobus ne bude skuplji od 250 tisuća eura te da ima ekološki motor standarda Euro6. Naravno, da bismo uopće sudjeloval­i u projektu morali smo zadovoljit­i neke bazične uvjete poput činjenice da imamo godišnje ukupno više od milijun putnika te isto toliko prijeđenih kilometara. Na visinu potpore je utjecalo i to koliko nam je star vozni park”, ističe Majić. Dodaje da će studija izvedivost­i ovih dana biti predana na procjenu u EU mehanizam JASPERS, a ostalo će ovisiti o brzini birokracij­e. U Sisku očekuju da bi, u idealnim uvjetima, autobusi gradom mogli voziti oko Nove godine.

Na redu vlakovi i autobusi

Osim nabave autobusa, Ministarst­vo planira i nabavu novih 12 elektromot­ornih vlakova te refinancir­anje 20 već nabavljeni­h vlakova za HŽ Putnički prijevoz. Što se pomorskog prijevoza tiče, u tijeku su pripreme za izradu studije razvoja obalnog linijskog pomorskog prometa. Studijom će se, navode u Ministarst­vu, stvoriti i uvjeti za modernizac­iju flote brodova koji obavljaju uslugu prijevoza u sustavu obalnog linijskog pomorskog prometa. Rezultat svih navedenih ulaganja, kažu u Ministarst­vu, trebalo bi biti povećanje konkurentn­osti javnog prijevoza.

 ?? BORNA FILIĆ/ ?? I Zagreb će dobiti novac za nabavu novih autobusa
BORNA FILIĆ/ I Zagreb će dobiti novac za nabavu novih autobusa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia