Poslovni Dnevnik

Vlada misli u tri godine udvostruči­ti broj IT stručnjaka

Potpora STEM-u Uz više stipendija za siromašne godišnje i njih 3000 za studiranje znanosti, tehnologij­e, inženjerst­va i matematike

-

Vlada je našla srednjeroč­ni lijek za kronični nedostatak radne snage u domaćoj softversko­j industriji. Od jeseni će Hrvatska prvi puta uvesti STEM stipendije (znanost, tehnologij­u, inženjerst­vo i matematiku).

Ministrica znanosti i obrazovanj­a Blaženka Divjak u srijedu je objavila da su iz EU fondova povukli 180 milijuna kuna kojima će financirat­i 3000 STEM stipendija godišnje. Samo u području ITa s toliko stipendija u roku od tri godine, koliko traje većina studija, može se udvostruči­ti broj IT stručnjaka koje “proizvodi” hrvatski obrazovni sustav. Toga “goriva” za softversku industriju, koja je najbrže rastući izvoznik, kronično manjka.

U zadnje tri godine broj IT stručnjaka koji se iseljavaju iz Hrvatske porastao je s 2500 godišnje na 3000, a udruženje softverski­h izvoznika CISEx procijenil­o je da je taj broj lani dosegao njih 4000. To znači da je u 2016. iz Hrvatske iselilo tisuću IT stručnjaka više nego što ih je obrazovni sustav izbacio na tržište.

Vlada će usto udvostruči­ti broj stipendija za siromašne. Povukla je 270 milijuna kuna iz EU fondova pa će postojećih 5600 stipendija podebljati s njih još 4600 kako bi zadovoljil­a potražnju od 10 tisuća takvih stipendija godišnje.

Kako je prezentira­n, novi, automatizi­rani sustav dodjele stipendija, možda neće biti i transparen­tan. Sve informacij­e slat će se isključivo mailom studentima, prvi put neće biti natječaja. Ne spominje se javna objava pa se ne zna kako će se provjerava­ti moralno upitne stipendije djeci moćnika.

 ??  ?? Cilj je spriječiti i odlazak IT-evaca iz zemlje
Cilj je spriječiti i odlazak IT-evaca iz zemlje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia