Poslovni Dnevnik

Uskoro zakup Luke Zelenika i sidrišta

Za putnike i teret Koncesija će obuhvatiti akvatorij uz dio obale, kao i onaj lučkog sidrišta

-

Crnogorsko Morsko dobro bi trebalo uskoro raspisati javni poziv za zakup akvatorija Luke Zelenika i sidrišta.

To javno poduzeće je resornom ministarst­vu dostavilo odluku o objavljiva­nju javnog poziva, a vlada je dala zeleno svjetlo za zakup akvatorija luke Zelenika i sidrišta. Odluka je donijeta na temelju prostornog plana područja posebne namjene za morsko dobro – Sektor 4 Meljine-Zelenika.

Odlukom o određivanj­u luka prema značaju, Luka Zelenika određena je kao luka od lokalnog značaja, iako je registrira­na i za međunarodn­i promet. Do sada je korisnik tog dijela morskog dobra bila tvrtka Mješovito i očekuje se da će sudjelovat­i u nadmetanju kada javni poziv bude raspisan. Imat će prednost, kao dugogodišn­ji korisnik obale, a prema pisanju Radija Jadran, javni poziv bi trebao biti raspisan sljedećeg tjedna.

Koncesija će obuhvatiti akvatorij neposredno uz dio obale u širini od 50 metara, ispred tri katastarsk­e parcele KO Kuti, kao i akvatorij sidrišta Luke Zelenika, ukupno 2,2 tisuće četvornih metara.

Prema Prostornom planu Morskog dobra, osnovna namjena Luke Zelenika je putnička i teretna luka sa slobodnom zonom. Na temelju Zakona o lukama, moguće je dio akvatorija dati na koncesiju, prema postojećem stanju luke. Kroz koncesijsk­i akt, prema prostornim mogućnosti­ma treba definirati i moguće sidrište, a treba riješiti pitanje vlasničkok­orisničkog prava na kopnenom dijelu luke.

 ?? PD ?? Zelenika je putnička i teretna luka sa slobodnom zonom
PD Zelenika je putnička i teretna luka sa slobodnom zonom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia