Poslovni Dnevnik

Fond HPS želi i Merkurove trgovine u regiji

Američki vlasnik posrnulog slovenskog trgovačkog lanca želi akvizicija­ma ojačati svoju poziciju u regiji

-

Američki investicij­ski fond HPS Investment Partners kupio je zdravi dio Merkura, slovenskog lanca trgovina tehničkom robom, koji je prije tri godine završio u stečaju. Američki fond će za Merkur platiti 28,56 milijuna eura, a sredstva će se iskoristit­i za podmirenje dugova vjerovnici­ma, izjavila je nakon potpisivan­ja ugovora stečajna upravitelj­ica Simona Gorjup.

Kako pišu slovenski mediji, HPS Investment Partners zainteresi­ran je i za kupovinu nekretnina starog Merkura, odnosno njegovih trgovačkih centara i to ne samo u Sloveniji nego i u susjednim državama, a mogao bi kupiti i hrvatski trgovački lanac Pevec, kako bi ojačao svoju poziciju u regiji.

Matej Lahovnik, bivši slovenski ministar gospodarst­va, izjavio je da je sada pravo pitanje hoće li američki investitor od Hete, loše banke bivše Hypo Alpe Adria banke, koja prodaje nekretnine zapljenjen­e zbog nenaplaćen­ih dugova, uspjeti otkupiti Merkurove tr- govine u Hrvatskoj i hoće li biti zainteresi­ran za jačanje te djelatnost­i u regiji koja ima dobru ekonomsku perspektiv­u.

Merkur je financijsk­i posrnuo zbog visokih stopa rasta i širenja od oko 20 posto godišnje, zbog čega se morao vrlo intenzivno zaduživati, a visoka dobit istopila se kada je počela kriza koja je dovela do zastoja u građevinsk­oj industriji.

Kompanija se pod stečajnom upravom oporavila pa je prošle godine imala 212 mili- juna eura prihoda i 5,9 milijuna eura čiste dobiti.

Lani se nagađalo da je za kupovinu Merkura zainteresi­ran oporavljen­i hrvatski trgovački lanac Pevec, ali je njegova neobvezuju­ća ponuda na kraju odbijena.

Kada je riječ o nekretnina­ma Merkura u Srbiji, jedna od posljednji­h vijesti je da je Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), oglasila prodaju bivšg trgovačkog centra ovog lanca na Bežanijsko­j kosi u Beogradu.

 ??  ?? Merkur je financijsk­i posrnuo zbog visokih stopa rasta i širenja od 20 posto godišnje
Merkur je financijsk­i posrnuo zbog visokih stopa rasta i širenja od 20 posto godišnje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia